Громада працює над забезпеченням безперешкодного і рівного доступу до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури

|  09. 12. 2021

Громада працює над забезпеченням безперешкодного і рівного доступу до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної  інфраструктури

Конституція України гарантує кожній людині та громадянину України рівність у їх правах, відсутність будь-яких привілеїв чи обмежень за будь-якими ознаками та свободу її пересування.

На території Білоцерківської міської територіальної громади  проживає та перебуває велика кількість людей, що відчувають труднощі при самостійному пересуванні, отриманні послуг, необхідної інформації або при орієнтуванні в просторі. Це особи з інвалідністю, люди з тимчасовим порушенням здоров’я, вагітні жінки, люди старшого (похилого) віку, батьки з дитячими візочками, малими дітьми та ін.

Повноцінно жити, користуватися благами цивілізації, отримувати послуги, а відтак, мати доступність до соціальної та громадської інфраструктури - це важливе питання не лише для осіб з інвалідністю. Дослідження доводять, що насправді відсоток людей, які вимагають доступної інфраструктури та послуг перевищує 20% населення в кожній країні світу.

Доступність (архітектурна, транспортна, інформаційна) важлива для того, щоб особи з інвалідністю мали можливість користуватися своїми правами та брати активну участь у житті суспільства.

З метою розв’язання проблем осіб з інвалідністю прийнято Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

Підприємства, установи та організації зобов’язані створювати умови для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до об’єктів фізичного оточення. Власники та виробники транспортних засобів, виробники та замовники інформації, оператори та провайдери телекомунікацій повинні забезпечувати надання послуг і виробництво продукту з урахуванням потреб осіб з інвалідністю.

Планування і забудова населених пунктів, формування мікрорайонів, проектування, будівництво і реконструкція об’єктів фізичного оточення без пристосування для використання особами з інвалідністю не допускаються.

Підприємства, організації та фізичні особи - підприємці, що здійснюють транспортне обслуговування населення також зобов’язані забезпечити спеціальне обладнання транспортних  засобів, вокзалів, аеропортів та інших об’єктів, яке б дало змогу особам з інвалідністю безперешкодно користуватися їх послугами.

На місцеві органи виконавчої влади покладено зобов’язання забезпечувати особам з інвалідністю необхідні умови для вільного доступу і користування культурно-видовищними закладами і спортивними спорудами, для занять фізкультурою і спортом, а також забезпечувати надання спеціального спортивного інвентаря.

Зауважимо, що працівниками управління містобудування та архітектури Білоцерківської міської ради проведено аудит стану доступності існуючих об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури громади. Було обстежено 170 об’єктів та встановлено, що 89% з них потребують обладнання, яке б дало змогу особам з ОФМ безбар’єрного доступу.

На даний час практично по всій території громади є об’єкти соціальної інфраструктури, які обладнані елементами доступності для маломобільних груп населення, що надає їм змогу вирішувати свої побутові та соціальні потреби за місцем проживання, у значній частині будівлі та споруди облаштовані пандусами із порушенням відповідних державних норм, отже проблема створення безбар’єрного середовища залишається актуальною.

Відтак, враховуючи нормативні документи України, було розроблено Програму по забезпеченню безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2022-2024 роки.

Програма включає у себе широкий перелік заходів, які передбачають: проведення моніторингу приміщень, будівель на території громади щодо забезпечення безперешкодного доступу осіб з ОФМ; контроль за забезпеченням під час проектування і нового будівництва дотримання вимог; оснащення будівель та приміщень засобами безпеки, орієнтування, отримання інформації при користуванні середовищем; сприяння підвищенню міської мобільності та розвитку мережі паркувальних зон і пасажирських терміналів; забезпечення при плануванні вулично-шляхової та пішохідної мережі умов для зручного і безпечного переміщення осіб з ОФМ; проведення необхідних реконструкцій закладів культури, охорони здоров’я, спорту та ін.

Програма розрахована на 3 роки. Її загальний кошторис становить 52437,00 тис. грн (2022 р. - 15000,00 тис.грн; 2023р. - 20326,00 тис.грн; 2024р.- 17111,00 тис.грн).

Фінансування Програми планується за рахунок коштів: державного бюджету; бюджету Білоцерківської міської територіальної громади з урахуванням його можливостей у кожному бюджетному році в межах асигнувань, передбачених головним розпорядникам коштів; інших джерел фінансування не заборонених чинним законодавством України.

фотогалерея