Сучасна освіта -це задоволення потреб і запитів дітей

|  06. 12. 2021

Дотримання якості освіти та освітніх стандартів у дошкільних, загальних середніх, позашкільних установах є вкрай актуальним питанням, оскільки саме освітня галузь формує освічену, креативну, соціально свідому та відповідальну особистість, а відтак – формує  майбутнє України.

В Україні з 2017 року функціонує Державна служба якості освіти України, яка реалізує державну політику у сфері освіти, зокрема з питань забезпечення якості освіти, забезпечення якості освітньої діяльності, здійснення державного нагляду (контролю) за закладами освіти щодо дотримання ними законодавства.

06 грудня до Білої Церкви завітала заступник начальника відділу інституційного аудиту Державної служби якості освіти Ольга Грузинська. Вона зустрілася із вперше новопризначеними керівниками закладів загальної середньої освіти Білоцерківського району, а саме з Білоцерківської МТГ, Узинської ОТГ, Сквирської ТГ, Фурсівської ТГ, Гребінківської СТГ й представниками влади даних громад.

Ольга Грузинська  привітала присутніх, поінформувала, що Державна служба якості освіти опікується питанням дотримання якості освіти та освітніх стандартів у шкільних та позашкільних навчальних установах та допомагає їм підвищувати якість освітньої діяльності, гарантувати її якість та формувати довіру суспільства до української освіти.

Зокрема, фахівці Державної служби якості освіти проводять моніторинг якості освітньої діяльності та якість освіти; здійснюють державний нагляд (контроль), як заклади дотримуються вимог законодавства про освіту та видають розпорядження щодо усунення виявлених порушень.

До компетенції установи також входить проведення інституційного аудиту закладів освіти; затвердження нетипових освітніх програми для дошкільної та загальної середньої освіти;  контроль ведення обліку дітей шкільного віку, який здійснюється місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

У разі необхідності Державна служба якості освіти надає рекомендації, як удосконалити внутрішню систему забезпечення якості освіти у навчальних закладах.

 

Начальник відділу інституційного аудиту Державної служби якості освіти презентувала та вручила кожному присутньому новому директорові школи методичний посібник «Абетка для директора», у якому зібрані рекомендації як змінити освіту на краще безпосередньо у навчальному закладі.

 

Посібник містить матеріали, розроблені з урахуванням законодавства України,  міжнародного досвіду та кращих управлінських практик у школах.

Також має рекомендації як забезпечити спільне розуміння якості освіти, ефективно налаштувати освітній та управлінський процеси, як створити інформаційно-аналітичну основу для ухвалення управлінських рішень, спрямованих на постійне покращення результатів навчання.

До Абетки включені вимоги, критерії та індикатори, що розкривають сутність поняття «якість освітньої діяльності», поради щодо розбудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти, інструменти для проведення самооцінювання тощо.

Представникам влади присутніх громад, у тому числі й заступнику Білоцерківського міського голови Катерині Возненко посадовець передала порадники для голів та управлінців освітою територіальних громад «Повноваження ОМС щодо забезпечення якісної освіти».

Видання містить матеріали щодо організаційно-правових засад управління освітою, поради як забезпечувати територіальну доступну освіту та оптимально формувати мережу закладів, як їх утримувати і розвивати, створювати безпечне здорове освітнє середовище.

У пораднику  також рекомендації щодо здійснення кадрового забезпечення закладів освіти та професійного розвитку педагогічних працівників; дотримання прозорості та відкритості у діяльності органів місцевого самоврядування та співпраця з громадськістю.

Ольга Грузинська висловила сподівання, що обидва посібники неодмінно стануть у нагоді, адже головне аби діти, незалежно від того чи то міська, чи сільська школа, мали сучасну, якісну освіту, а навчальні заклади, першочергово, задовольняли потреби і запити дітей.

У ході заходу присутніх також ознайомили з напрямком роботи як інституційний аудит – зовнішнє оцінювання роботи школи, під час якого незалежні експерти оцінюють освітні і управлінські процеси та дотримання закладом освіти вимог законодавства. Ольга Грузинська наголосила, що аудит є новою для України процедурою вивчення освітньої діяльності школи, яка прийшла на зміну державній атестації шкіл.

У заході  взяв участь начальник управління освіти і науки  Білоцерківської міської ради Юрій Петрик.

ФОТОГАЛЕРЕЯ