Біла Церква долучилась до Міжнародної акції проти ґендерно зумовленого насильства

|  25. 11. 2021

25 листопада, у Білій Церкві до Дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок відбувся захід, який мав на меті підвищити поінформованість суспільства та висвітлити питання, пов’язані з проблемами подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

Випадкових перехожих закликали долучитись до написання маніфесту проти домашнього насильства - на помаранчевому банері, встановленому біля  приміщення Молодіжного центру всі охочі писали меседжі проти домашнього насильства, побажання постраждалим та заклики щодо викорінення проблеми.

Написані слова будуть використані для створення соціальної реклами у громаді. Тобто самі містяни будуть творцями майбутньої зовнішньої соціальної реклами проти домашнього насильства.

Учасникам також роздавали тематичні подарунки, інформаційні матеріали та пропонували зробити світлину для своїх соціальних мереж.

За дорученням міського голови Геннадія Дикого, на захід завітала його заступник Катерина Возненко. У своєму зверненні до присутніх вона наголосила на важливості проведення таких заходів, та зауважила, що у Білоцерківській МТГ ведеться системна робота у  напрямку протидії домашньому насильству та створюються умови для попередження його випадків. Зокрема, Білоцерківська громада бере участь у проєкті «Міста і громади вільні від домашнього насильства», який проводиться за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA). В рамках проєкту фахівці громади проходять навчання та обмінюються досвідом з іншими містами.

Продовжився захід прем’єрним показом українського документального фільму на тему домашнього насильства «Розірви  коло».

 «16 днів активізму проти ґендерно зумовленого насильства» –  акція, яка проводиться щороку в усіх країнах. Вона починається 25 листопада, з Міжнародного дня ліквідації насильства щодо жінок, і триває до 10 грудня, Дня прав людини. Її розпочали активісти першого Інституту глобального лідерства жінок у 1991 році, а Центр глобального лідерства жінок щорічно координує її. Кампанія консолідує людей та організації в усьому світі та закликає до запобігання та викорінення насильства щодо жінок та дівчат.

Часові рамки кампанії були обрані, щоб символічно поєднати насильство над жінками та права людини і наголосити, що насильство є порушенням прав людини. ООН пропонує у ці дні надіти одяг або аксесуари помаранчевого кольору, щоб висловити свою солідарність з рухом в ім’я майбутнього, вільного від насильства щодо жінок і дівчат. У багатьох містах світу пройдуть відповідні заходи, а знамениті будівлі будуть підсвічені помаранчевим кольором. Відповідно до заяви Представництва ЄС, Консультативної місії ЄС та Офісу Ради Європи в Україні, домашнє насильство – найпоширеніший вид ґендерно зумовленого насильства та найбільш поширена форма порушення прав жінок в Україні. Воно має нищівні фізичні та психічні наслідки для жінок, сімей та громад. На жаль, воно часто залишається невидимим та замовчаним через відчуття сорому чи, навіть, терпимості до насильства. Ситуація ще більше загострилась під час пандемії COVID-19 – у деяких регіонах кількість випадків насильства стрімко зросла.

На заході були присутні депутати Білоцерківської міської ради Тетяна Голотюк та Ольга Нагорна, начальник управління з питань молоді та спорту Білоцерківської міської ради Олексій Копишинський, представники Білоцерківського відділу поліції та соціальних служб громади. 

Фотогалерея