Найстрашнішій трагедії людства 80 років. Пам’ятаємо, щоб не допустити знов

|  30. 09. 2021

29 вересня в Україні відзначили 80-ті роковини одного з найжахливіших символів Голокосту – масових розстрілів мирного населення в урочищі Бабин Яр у Києві, вчинені нацистами у 1941-1943 роках.

Бабин Яр – це всесвітньо відоме місце трагедії та найбільший інтернаціональний цвинтар в Україні.

Під час заходу до присутніх звернувся міський голова Геннадій Дикий: «Сьогодні ми згадуємо страшні часи. Наскільки нелюдськими засобами діяли нацисти, коли знищували цілі народи. Цей меморіал, біля якого ми сьогодні зібралися, збудований в пам’ять про мільйони розстріляних людей, серед яких було багато дітей. Ми мусимо пам’ятати до чого призводять тоталітарні режими. І щоб наші нащадки не мають допустити, щоб щось подібне ще колись відбулося. Вічна пам’ять!»

Також зі словами жалоби виступили заступник голови Київської ОДА Олег Торкунов та директор приватного навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня - дитячий садок «Міцва-613», голова релігійної організації «Іудейська релігійна громада «Міцва» Нателла Андрющенко.

Масові розстріли  в Бабиному Яру розпочалися відразу після вступу нацистів та їхніх союзників до Києва у вересні 1941 року і відбувалися чи не щоденно до завершення окупації Києва.

Найтрагічнішими стали саме 29 та 30 вересня 1941 року - майже 34 тисячі євреїв було розстріляно лише за 2 дні.

Перші розстріли відбулися 27 вересня, коли було вбило 752 пацієнти психіатричної лікарні ім. Івана Павлова, яка знаходилася неподалік Бабиного Яру. У жовтні-листопаді було розстріляно тисячі військовополонених бійців і командирів Червоної Армії, декілька таборів ромів. У січні 1942 року сюди вели на розстріл близько 100 моряків Дніпровської військової флотилії.

Провідна роль у розстрілах кінця вересня – початку жовтня 1941 року в Бабиному Яру належить зондеркоманді 4а під орудою штандартенфюрера СС Пауля Блобеля. Цей нацистський підрозділ здійснив також масові вбивства євреїв у Львові, Рівному, Луцьку, Новоград-Волинському, Житомирі, Білій Церкві та інших міста. Також місцями найбільших масових страт євреїв в Україні були Богданівка (понад 40 тис.) і Дальник (близько 18 тис.) Одеської обл., Дробицький Яр у Харкові (близько 20 тис.), Кам’янець-Подільський (понад 23,5 тис.), урочище Сосонки біля Рівного (понад 17 тис.). У Білій Церкві було страчено 4500 громадян України єврейського походження.

На знак вшанування пам’яті загиблим у Бабиному Яру присутні поклали квіти до Меморіалу пам’яті жертвам Голокосту та Праведникам Народів Світу, а також, за давньою єврейською традицією, каміння.

У заході також взяли участь начальник управління культури Київської ОДА Дмитро Гончаренко, заступник міського голови Катерина Возненко та депутат Білоцерківської міської ради Олена Фастівська.

Фотогалерея