Пам’яті Олексія Кононського – вченого, наставника, інтелігента

|  07. 02. 2020

07 лютого у Білій Церкві відбулося відкриття меморіальної дошки Олексія Івановича Кононського. Дошку встановлено на будинку по бульвару Олександрійський, 21, де з 1972 по 2014 рік жив і творив видатний вчений.

Під час заходу до присутніх із словами про вагомий внесок Олексія Івановича у науку, його порядність та високі особисті якості виступили: радник міського голови Микола Антонюк, перший проректор Білоцерківського національного аграрного університету Віталій Новак, професор, завідувач кафедрою хімії Білоцерківського національного аграрного університету Світлана Цехмістренко, ініціатор встановлення меморіальної дошки Едуард Ланін. Також на відкритті дошки були присутні рідні видатного вченого: донька Оксана, син Сергій та племінник Андрій. Усі висловили свої світлі спогади про Олексія Івановича, про те, яким він був науковцем, вчителем, колегою, сім’янином, другом.

У ході заходу присутні вшанували пам’ять Олексія Кононського хвилиною мовчання. Під час відкриття меморіальної дошки усі бажаючі поклали до неї квіти .

У заході взяли участь: рідні, друзі та колеги Олексія Кононського, представники громадськості та журналісти місцевих ЗМІ.

Для довідки: народився Олексій Іванович у місті Сквира 6 січня 1929 року. Здобув освіту у Білоцерківському сільськогосподарському інституті. Після захисту докторської дисертації Олексій Іванович перейшов на кафедру органічної та біологічної хімії Білоцерківського Національного Аграрного Університету, очолив її та працював до останнього дня життя.

Доктор біологічних наук, заслужений працівник вищої школи України, професор, академік трьох академій: Української, Нью-Йоркської та Російської Академії Ветеринарних Наук. Увійшов до міжнародного рейтингу «Хто є хто» Великої Британії і Сполучених Штатів Америки, «Хто є хто в науці і техніці» та «Хто є хто в світі» Сполучених Штатів Америки, «Видатні вчені в ХХІ ст.» Кембридж, Велика Британія. Член Золотого фонду м. Біла Церква, почесний громадянин м. Сквира, довічний стипендіат Президента України.

Олексій Іванович вів активну навчально-методичну роботу, читав лекції і проводив заняття зі студентами та аспірантами. Щедро ділився своїм досвідом, знаннями, виступаючи з доповідями на державних та міжнародних конференціях і з’їздах. Його лекції просто вражали глибиною розкриття тем, насиченістю фактів та деталей. Є автором понад 250 наукових і науково-методичних робіт, у тому числі 15 підручників і учбових посібників. Ним написано більше десятка публіцистичних і художніх творів. Олексій Кононський – засновник білоцерківської наукової школи в галузі гістології та біохімії, вихованцями якої є 7 докторів і 15 кандидатів наук, у тому числі 4 академіки, та 1 заслужений працівник вищої школи України.

Принциповість, енциклопедична ерудованість, працелюбність у поєднанні з готовністю прийти на допомогу високо підносили його авторитет як педагога і вченого серед широкого кола фахівців різних спеціальностей, вчених та студентства.

Корифей української біохімії прожив яскраве і світле життя, вніс значний особистий внесок у створення, розбудову і зміцнення вищої освіти України. В пам’яті рідних та близьких Олексій Іванович Кононський залишиться інтелігентною, порядною людиною, висококваліфікованим фахівцем, другом та наставником.

Фотогалерея