Що потрібно знати про грип та гострі респіраторно-вірусні інфекції

|  16. 01. 2020

Гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) — це група вірусних інфекцій, що характеризуються загальною інтоксикацією з переважним ураженням слизової оболонки дихальних шляхів. Більшість таких інфекцій має вірусну природу, рідше — бактеріальну.

Як правило, віруси грипу та ГРВІ найактивніші в холодну пору року. Захворювання на ГРВІ починається поступово і супроводжується загальним нездужанням.

Джерелом інфекції є хворий із клінічно вираженою чи безсимптомною формою недуги. Шлях передавання інфекції — повітряно-краплинний та фекально-оральний.

Найпоширенішим збудником ГРВІ є риновірус. Він розмножується у клітинах епітелію порожнини носа і провокує місцеве запалення.

Основні симптоми ГРВІ:

- млявість, зниження апетиту;

-  кашель;

-  біль у горлі та головний біль;

-  нежить і закладеність носа;

-  підвищення температури тіла (до 37,0-37,5 °C і вище).

Зазвичай ГРВІ прогресує кілька днів, а потім людина поступово одужує без застосування спеціального лікування.

ГРВІ може ускладнитись запаленням носових ходів та середнього вуха, а також призвести до посилення симптомів деяких хронічних захворювань дихальних шляхів (наприклад, бронхіальної астми). 

Лікування ГРВІ передбачає використання так званих симптоматичних засобів з метою  зняття болю і зниження високої (38 °C і вище) температури тіла. Антибіотики не дають жодного ефекту в боротьбі з вірусними інфекціями! 

При появі вищезгаданих симптомів захворювання на ГРВІ необхідно звернутись до сімейного лікаря чи терапевта, з яким у Вас укладена декларація. 

Значно тяжче, ніж ГРВІ, розвиваються симптоми захворювання на грип. Тому при появі задишки, висипів на шкірі, кровохаркання, синюшного відтінку шкіри, блювання та проносу, більових відчуттів у грудній клітині, зниженні артеріального (тиску нижче 105/65 мм рт.ст.), сповільненого пульсу (менше 60 ударів на хвилину), аритмії (перебоїв в роботі серця), порушенні свідомості, судомів необхідно телефонувати «103» і викликати бригаду екстреної медичної допомоги.

Такі  симптоми ігнорувати не можна. Продовжувати лікування вдома дуже небезпечно, оскільки затримка з госпіталізацією може призвести навіть до смерті хворого.

З початку епідемічного періоду (з жовтня 2019 року) в м. Біла Церква зафіксовано 4 випадки захворювання на грип (лабораторно підтверджено) та 13562 випадки захворювання на ГРВІ. 

Своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Пам’ятайте, що самолікування може призвести до тяжких наслідків для Вашого здоров’я!

Інформація від управління охорони здоров’я
Білоцерківської міської ради