Білоцерківська ОТГ. Об’єднання заради майбутнього

|  08. 11. 2019

08 листопада в м.Біла Церква відбулася партнерська зустріч у форматі діалогу:

«Білоцерківська ОТГ. Об’єднання заради майбутнього».

Зустріч була організована виконавчим комітетом Білоцерківської міської ради. На неї було запрошено представників 24 сільських та селищних рад Білоцерківського, Сквирського, Фастівського району.

Метою заходу було у ході відвертого діалогу обговорити всі питання, що турбують громади на шляху об’єднання у ОТГ, враховуючи завершальну стадію проведення реформи децентралізації. 

З вітальним словом до присутніх звернувся міський голова Білої Церкви Геннадій Дикий, подякував партнерам з ОБСЄ, які всіляко сприяють процесу децентралізації в Україні та підтримують розвиток ОТГ, оскільки на місцях громади краще володіють ситуацією та розуміють як найкраще створити спроможну ОТГ.

Міський голова презентував присутнім інформацію щодо розвитку Білої Церкви за поточний рік та окреслив можливості, які матимуть сільські громади у разі приєднання до Білоцерківської ОТГ.

Зокрема, поінформував про надходження до бюджету, які є та можуть бути після об’єднання, і як це зможе використовувати ОТГ задля розвитку усіх сфер життєдіяльності;  зупинився на спрощенні доступу до представництв державних установ, які функціонують у Білій Церкві ( управління Пенсійного фонду, центр зайнятості, ПрАТ “Київобленерго”, “ВАТ Київоблгаз”,  Білоцерківська об’єднана державна податкова інспекція,  Білоцерківське управління державного казначейства, міськрайонний суд, міськрайонне управління юстиції, управління ветеринарної медицини  та ін).

Геннадій Дикий також ознайомив присутніх із розвитком таких напрямків як: освіта, медицина, культура, забезпечення оснащенням навчальних закладів міста, ремонтів комунальних установ, освітлення міських вулиць, організації дозвілля, озеленення та благоустрою, перевезення громадським транспортом, забезпечення безпеки в Білій Церкві,  відкриття територіальних центрів соціального обслуговування та ін.

Міський голова також зупинився на «міфах», які супроводжують процес об’єднання в ОТГ, але є неправдивими. Серед них такі питання:

- Чи зможуть залишитися необ’єднані сільські громади?  - ні, об’єднані сільські ради не можуть перейти на прямі міжбюджетні відносини, а значить не можуть отримувати та витрачати освітні, медичні та інфраструктурні  субвенції.

- Чи не втратять силу державні акти на землю сільськогосподарського значення або чи не будуть вони примусово вилучені? – ні, права власності громадян на землю сільськогосподарського значення  ніяким чином не зміняються, тому що не змінюється ані відношення власності ані статус сільських населених пунктів.

 -Місто розподілить всю вільну землю приміських громад без їх участі – ні, питання виділення земель приміських сільських рад розглядатимуться Білоцерківською міськрадою лише після їх розгляду відповідними старостами.

-Приєднання сіл до складу Білоцерківської ОТГ призведе до зміни існуючого статусу населених пунктів? –ні, у процесі об’єднання статус населених пунктів не змінюється, а значить не змінюється вартість землі, розмір податків та пільг.

-На сільських територіях будуть розміщенні кладовища, звалища… - ні, перенесення основної міської інфраструктури Білої Церкви не планується.

-Ліквідація сільських рад призведе до втрати «голосу» селян? – ні,  сільські ради будуть перетворені в старостати, замість голови буде староста – член виконкому міської ради.

Володимир Удовиченко, координатор Офісу впровадження реформи децентралізації Київського РВ АМУ, депутат Київської обласної ради наголосив, що реформа децентралізації мала бути завершена ще у березня 2018року, проте вона реалізується дотепер. Наразі, сільські та селищні громади мають останні можливості щодо добровільного визначення до якої з ОТГ приєднатися. У 2020 році згідно із законодавством ті громади що не визначилися й не об’єдналися буде об’єднано в адміністративному порядку. У проекті перспективного плану об’єднання передбачається створенням Білоцерківської ОТГ до якої, крім м.Біла Церква, увійдуть 19 сільських та селищних ради. Чотири громади, які не входять до проекту перспективного плану також виявили бажання доєднатися до Білоцерківської ОТГ.

Володимир Удовиченко також наголосив на важливості проведення територіальної організації влади та тільки потім - проведення виборів усіх рівнів, яке забезпечить подальший ефективний економічний розвиток регіону.

Під час зустрічі т.в.о. виконавчого директора Київського регіонального відділення Асоціації міст України Олександр Дехтярчук  роз’яснив основну концепцію проекту змін до Конституції України в частині територіальної організації влади та місцевого самоврядування. Це дасть чітке закріплення чіткої системи адміністративно-територіального устрою, закріплення ефективної системи місцевого самоврядування, інституту префекта у системі виконавчої влади, гарантування  матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування.

У ході заходу учасники зустрічі обговорили практичні шляхи проведення процесу створення Білоцерківської ОТГ. Модерували обговорення координатори проектів ОБСЄ в Україні Владислава Каневська, Олена Сас.

Кожен із присутніх голів сільських та селищних рад висловили думку їхніх громад щодо подальшого бачення об’єднання в ОТГ та озвучили низку питань, які турбують жителів.

Зокрема це такі питання: збереження та створення нових робочих місць; безкоштовне медичне та соціальне забезпечення; можливість створення пересувного ЦНАПу; утримання та розвиток  закладів освіти, культури, спорту; роздержавлення земель та надання їх в паї; транспортне сполучення із центром ОТГ; податку на нерухоме майно; газифікація; підтримка розвитку малого та середнього бізнесу; забезпечення громад представниками правоохоронних органів та ін.

На всі запитання були надані кваліфіковані відповіді фахівців, пропозиції та зауваження, які озвучувалися були занотовані та будуть передані до установ, які займаються процесом децентралізації. 

Варто зауважити, що майже всі присутні сільські та селищні голови  відмітили, що більшість жителів їхніх населених пунктів підтримують об’єднання саме із м.Біла Церква, оскільки місто має найбільш розвинену інфраструктуру.

У заході взяли участь депутати міської ради, заступники Білоцерківського міського голови, керівники структурних підрозділів Білоцерківської міської ради, журналісти міських ЗМІ.

Фотогалерея