«Кожен, хто нищить душу одну, нищить цілий світ. Кожен, хто рятує душу одну, рятує весь світ»

|  27. 08. 2019

Саме ці слова викарбувано на плитах Меморіалу пам’яті жертвам Голокосту та Праведникам Народів Світу, урочисте відкриття якого відбулося у Білій Церкві 27 серпня. Меморіал розташований за адресою: Торгова площа, 12.

78 років минуло з часу жахливих подій, коли в серпні 1941 року в Білій Церкві німецькими окупантами було розстріляно 90 дітей єврейської національності. Як свідчать історичні джерела, перші розстріли дітей відбувалися саме на Торговій площі, на тому місці, де відкрито Меморіал. Це був один із перших масових розстрілів за часів Другої Світової війни. Усього, за оцінками істориків, під час окупації міста нацистами було розстріляно від 4,5 до 7 тисяч осіб єврейської національності.

Під час заходу до присутніх звернувся голова Київської обласної державної адміністрації Михайло Бно-Айріян, який наголосив на важливості створення та відкриття Меморіалу пам’яті жертвам Голокосту та Праведникам Народів Світу. Губернатор зазначив, що вбивство людини є це злочином, а вбивство дитини – це злочин у квадраті або навіть у вищому ступені, і вбити дитину – означає вбити майбутнє, яке вона уособлює.

«Я вдячний єврейському народу та єврейській громаді Білої Церкви, головному Рабину, Посольству Ізраїлю в Україні та всім, хто робить так, аби пам’ять про безвинно убієнних представників єврейської національності ніколи не вмирала. Низький вам уклін. Переконаний, що цей Меморіал слугуватиме нагадуванням для тих, хто сьогодні іноді популяризує неправильні цінності… Ми живемо майбутнім, але ніщо не забуто і ніхто не забутий. Окрема подяка – Праведникам Світу, які, ризикуючи своїм життям, рятували дітей єврейської національності, давали їм свої прізвища, надаючи цим дітям шанс на життя. Вдячний тим, завдяки кому ми стоїмо на цій землі під мирним небом, хто зробив людству «щеплення» від нелюдяних вчинків у всьому світі», – сказав Михайло Бно-Айріян.

Радник Білоцерківського міського голови Микола Антонюк у своєму виступі наголосив, що через кілька днів виповниться 80 років від початку Другої Світової війни – найбільш кровопролитної та несправедливої, і майже 80 років тому в центрі Білої Церкви відбулися перші розстріли осіб єврейської національності. Зазначив, що під час тих подій нацисти проявили цинізм та величезну зневагу до людства і людяності, і такої кількості людей, яких було позбавлено життя, – не на полі бою, а тільки за приналежність до єврейської національності, не знає історія. Наголосив, що за ініціативи єврейської громади Білої Церкви та за підтримки всієї громади міста у нас з’явився пам’ятник-нагадування, аби ці страшні події ніколи не повторилися. Також зауважив, що меморіал водночас є символом найвищої самопожертви, вершини людяності, яка була проявлена задля порятунку осіб єврейської національності від знищення ворогом та яка має культивуватися в кожному з нас, передаватися з покоління в покоління.

Перед громадою також виступили: Другий секретар Посольства Ізраїлю в Україні Павло Левін-Бренер, головний Рабин України і Києва Моше Реувен Асман, головний Рабин Нідерландів Биньямин Якобс, пастор Йоханнес Цинк (Німеччина).

Виконавчий директор Білоцерківської єврейської громади «Міцва» Нателла Андрющенко поділилася історією створення Меморіалу жертвам Голокосту та Праведникам Народів Світу в Білій Церкві, висловила вдячність міському голові Геннадію Дикому та депутатам Білоцерківської міської ради, які підтримали ідею створення пам’ятника. Слова вдячності були сказані на адресу людей з різних куточків України та світу, які посприяли у створенні Меморіалу.

Під час заходу було вручено ряд подяк меценатам проекту – депутатам Київської обласної ради, науковцям, архітекторам, будівельникам, приватним підприємцям м.Біла Церква, представникам білоцерківських родин, а також членам міжнародних організацій – за людяність, чуйність, небайдужість до благородної справи та суттєвий внесок у створення пам’ятного знаку.

Окремі слова вдячності було висловлено головним меценатам проекту – представнику міжнародної організації «Christians for Israel Internstional» Роже Ван Орту (Нідерланди) та керівникам організації «Remember Us» Ігорю та Юлії Корсунським (Бостон, США).

Під час заходу пам’ять жертв Голокосту вшанували хвилиною мовчання. Також було зачитано єврейську поминальну молитву «Кадіш».

Право відкрити Меморіал було надано: губернатору Київської області Михайлу Бно-Айріяну, головному Рабину України і Києва Моше Реувен Асману, головному Рабину Нідерландів Биньямину Якобсу, керівнику організації «Remember Us» Ігорю Корсунському, представнику міжнародної організації «Christians for Israel Internstional» Роже Ван Орту.

Біля відкритого Меморіалу також виступили почесні гості зі Сполучених Штатів Америки – живі приклади дивовижного спасіння з вільнюського гетто; квіти були вручені представникам єврейської громади, які були врятовані під час Голокосту в Білій Церкві, представникам родин Праведників Народів Світу.

Від імені Білоцерківської Ради Церков виступив предстоятель Української греко-католицької парафії отець Євген, який зачитав імена Праведників Народів Світу, що походили з Білої Церкви. Це Гурбич Олена, Костюшко Марія, Костюшко Олександр, Костюшко Петро, Кравченко Микола, Навроцький Микола, Навроцька (ім’я невідоме), Паценко Софія, Ромич Мотрона, Ромич Іван, Форсюк Таїсія, Шутенко Одарка, праведниця Бабиного Яру Сацкова Віра. Ці імена викарбувані на стінах Меморіалу.

Наприкінці урочистостей учасники заходу поклали до нововідкритого пам’ятного знаку квіти – як символ передчасно відібраного життя у маленьких дітей, м’які іграшки, а також каміння – на знак вічної пам’яті про жертв невинно убієнних представників єврейської національності під час Другої Світової війни.

У заході взяли участь депутати Київської обласної та Білоцерківської міської рад, депутат Верховної Ради України VIII скликання Хвича Мепарішвілі, начальник управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації Ігор Золотоверх, представники духовенства низки релігійних конфесій з різних країн світу, представники наукової та творчої інтелігенції міста, голови єврейських громад різних міст України, керівники ряду міжнародних організацій, благодійних фондів, представники міжнародних громадських організацій, жителі міста, журналісти місцевих ЗМІ та ін.

Фотогалерея