Відбулося засідання робочої групи з питання дослідження діяльності ТОВ «РІКО» на Тарасівському родовищі

|  06. 08. 2019

06 серпня у Білій Церкві відбулося засідання робочої групи з питання дослідження умов і обставин діяльності товариства з обмеженою відповідальністю «Рутил-Ільменітова Компанія» (скорочено – ТОВ «РІКО») на Тарасівському родовищі, що розташоване у Володарському районі Київської області. Засідання провів в.о. міського голови, секретар міської ради Вадим Кошель. Дану групу було створено рішенням Білоцерківської міської ради №4130-74-VII від 01 серпня 2019 року.

Під час засідання члени робочої групи акцентували увагу на низці проведених заходів як у м.Біла Церква, так і Білоцерківському та Володарському районах щодо даного питання. Зокрема, було проведено позачергову сесію Білоцерківської міської ради, під час якої депутати затвердили низку відповідних рішень (детальніше - https://bc-rada.gov.ua/node/10335).

Також відбулося засідання правління Громадської ради при виконавчому комітеті Білоцерківської міської ради, під час якого було напрацьовано ряд заходів. Зокрема розроблено текст листа, який рекомендовано направляти від громадських організацій до Міністерства екології та природних ресурсів (останній термін подачі таких листів  07 серпня 2019 року); проводиться робота з метою залучення громадськості до підписання петиції  на сайті Президента України №22/066586-еп щодо заборони видобувати відкритим способом над річкою Рось розсипних циркон-рутил-ільменітових руд і титану.

Департаментом управління житлово-комунального господарства міської ради підготовлено алгоритм проведення оцінки впливу на довкілля відповідно до Постанови Кабінету Міністрів №989 від 13.12.2017 року «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань у процесі оцінки впливу на довкілля».

Ряд заходів було проведено у Білоцерківському та Володарському районах. Відбулася сесія Володарської районної ради, проведено громадські слухання у с. Логвин Володарського району тощо. Крім того, було зібрано підписи жителів, які виступають проти розробки даного кар’єру, відповідні листи були направлені до Президента України, Верховної Ради України, голови Київської обласної державної адміністрації та Київської обласної ради; на Володарщині діє районний штаб, який координує дане питання, тощо.

У Білоцерківському районі відбулося засідання районної ради, під час якої прийняли ряд відповідних рішень щодо можливого функціонування кар’єру; проведено громадські слухання у селах, території яких межують із Тарасівським лісом; зібрано підписи жителів сіл щодо заборони розробки Тарасівського родовища; Білоцерківською районною радою було надіслано відповідні запити до Міністерства екології та природних ресурсів, Білоцерківського лісового господарства, Державної служби геології та надр України, Головне управління Держгеокадастру в Київській області. Також було проведено засідання Громадської ради при Білоцерківській районній державній адміністрації, за підсумками якого було направлено документи до відповідних інстанцій, тощо. Про дані проведені заходи детально поінформували представники відповідних установ.

Під час засідання члени робочої групи мали змогу поставити ряд запитань представнику товариства з обмеженою відповідальністю «Рутил-Ільменітова Компанія» Ярославу Арсірію щодо умов діяльності, виробництва, впливу на здоров’я людей, екологію, стан флори і фауни тощо.

Міський голова Геннадій Дикий, який долучився до проведення засідання за допомогою телефонного зв’язку, озвучив ряд запитань на основі повідомлення про плановану діяльність ТОВ «РІКО», поданого до Міністерства екології та природних ресурсів України. Вони стосувалися встановлення комунікацій для подачі води до кар’єру для здійснення видобутку руди; забезпечення перевезення готової сировини та ремонту доріг внаслідок навантаження на дорожнє покриття; значного водозабору з річки Рось, що може погіршити якість воли у водосховищі та призвести до додаткових витрат на очистку води тощо. Також зупинився на питанні економічного зиску від діяльності такого підприємства для Білої Церкви та прилеглих районів, потребі створення додаткових робочих місць тощо.

Депутат Київської обласної ради Максим Запаскін зазначив, що ним було направлено ряд депутатських звернень до Державної служби геології та надр України щодо надання копії всіх документів, які надавалися ТОВ «Рутил-Ільменітова Компанія» для отримання ліцензії на здійснення діяльності, в т.ч. копії проектів; до Міністерства екології та природних ресурсів України, Департаменту екології та природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації – щодо надання усіх документів, які подавалися до Міністерства екології та природних ресурсів України, щодо проведення підприємством оцінки впливу на довкілля, усієї дозвільної документації та ряду погоджень, які були отримані підприємством для здійснення даного виду господарської діяльності тощо.

Член виконавчого комітету міської ради та член робочої групи Валерій Гнатюк озвучив до представника компанії ряд запитань щодо проведення обговорення з громадськістю ряду питань, пов’язаних із діяльністю підприємства; площі території, на яку буде здійснюватися вплив від видобувних робіт; джерел фінансування геологічної розвідки родовища; виникнення рішення проводити роботи саме на даному родовищі, а не на іншому; кількості готової продукції, яка буде транспортуватися; площі території, яка буде задіяна у роботі підприємства, тощо.

Майже всі члени робочої групи висловили занепокоєння щодо можливих негативних наслідків від виробництва та поставили низку питань представнику ТОВ «РІКО», на які частково отримали відповіді.

За підсумками засідання було напрацьовано низку подальших заходів з даного питання, відповідно до яких низці структурних підрозділів Білоцерківської міської ради та ТОВ «Білоцерківвода» було дано відповідні доручення.

Зокрема це:

- підготовка проекту рішення міської ради про звернення до Генеральної прокуратури та НАБУ щодо з’ясування законності процедури видачі дозволів ТОВ «РІКО»;

- підготовка переліку населених пунктів, що здійснюють водозабір з річки Рось нижче по течії від можливого місця розробки Тарасівського кар’єру;

- направлення зразків рішень до усіх населених пунктів, перелік яких надасть ТОВ «Білоцерківвода»;

- проведення підготовчої роботи до процедури обговорення звіту про вплив на довкілля;

- напрацювання низки запитів на отримання інформації до різних інстанцій;

- створення групи експертів для якісної підготовки документації та участі у громадському обговоренні;

- участь у наступному засіданні робочої групи представників Правобережної геологічної експедиції;

- підготовка переліку запитань до ТОВ «РІКО» тощо.

У засіданні взяли участь: заступник міського голови Інна Новогребельська, представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ та ін.

Відеозапис прямої трансляції засідання робочої групи можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=GPSIhafaZRg

Фотогалерея