83 річниця трагедії в Бабиному Яру

|  30. 09. 2024

30 вересня в Білій Церкві відбувся захід з метою вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру. До Меморіалу пам’яті жертв Голокосту та Праведникам народів світу прийшли представники місцевої та районної влади, члени Єврейської громади міста, учнівська молодь, а також небайдужі жителі громади, аби вшанувати тих, хто був закатований, розстріляний, спалений – не тільки в Бабиному Яру, а й у величезній кількості інших міст, містечок та селищ України, – тільки тому, що мав єврейську національність.

До присутніх звернувся секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб. Він наголосив, що ця трагедія – один із найжахливіших символів Голокосту та нацистської політики масового знищення людей, і саме 29 та 30 вересня на околицях Києва було вбито близько 34 тисяч осіб єврейської національності.

«У серпні 1941 року жахливі події відбувалися і в Білій Церкві. Саме тут, на Торговій площі, німецькими окупантами було вбито 90 дітей єврейської національності. За дослідженнями істориків нашого міста, усього під час окупації Білої Церкви нацистами було розстріляно від 4,5 до 7 тисяч осіб єврейської національності. На території України – 1,5 мільйони, тоді як у Європі ця цифра сягала близько 6 мільйонів. Це надзвичайно болюча рана, яка не загоїться ніколи.

Сьогодні ми солідарні з єврейським народом, адже разом з ним переживаємо геноцид українців, який чинить рф на території нашої держави. Ворожими ракетами, КАБами, «шахедами» знищуються школи, музеї, пам’ятки архітектури, а найголовніше – люди.

Пам’ятаймо цей день завжди. Вклонімося тим, хто проносить крізь все своє життя пам’ять про цю трагедію. Вшануймо також пам’ять всіх захисників і захисниць України, які поклали своє життя за незалежність нашої держави. Слава Україні!»

Голова єврейської громади «Міцва» Нателла Андрющенко, виступаючи перед присутніми, відмітила, що про цю трагедію знає увесь світ, і матеріали про неї зберігаються у різних музеях. Також висловила вдячність всім, хто береже пам’ять про всіх жертв Голокосту, а особливо Праведникам Народів Світу, у тому числі й українців, які попри небезпеку, ризикуючи власним життям, рятували життя своїх сусідів – осіб єврейської національності. Голова єврейської громади наголосила, що саме представникам молодого покоління важливо знати про це, аби передавати знання наступним поколінням.

Під час заходу учні презентували постановку уривку п’єси «Лялькар із Кракова» письменниці Рейчел Ромеро.

Пам’ять всіх безневинно вбитих жертв Голокосту – дітей та дорослих, а також всіх, хто загинув у російсько-Українській землі, вшанували хвилиною мовчання.

До підніжжя меморіалу учасники заходу поклади квіти, м’які іграшки та каміння – як символ вічної пам’яті про невинно вбитих.

Фото