Рада з питань внутрішньо переміщених вже може повноцінно працювати

|  15. 11. 2023

15 листопада відбулося перше засідання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Білоцерківській міській раді.

Нагадаємо, що нещодавно, на засіданні 44 сесії міської ради, було утворено Раду з питань внутрішньо переміщених осіб, а 7 листопада ц.р. виконавчим комітетом Білоцерківської міської ради затверджено її персональний склад. До ради увійшли 18 осіб з числа представників ВПО, громадських організацій, які опікуються цією категорією громадян та фахівців, дотичних до вирішення їх питань.

Такий консультативно-дорадчий орган необхідний, аби максимально ефективно продовжувати діяльність із забезпечення і захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб, які наразі проживають у нашій громаді.

На першому засіданні шляхом голосування було обрано голову Ради, його заступника та секретаря.

Згідно з Положенням, яким керується орган, головою мав бути обраний представник з числа ВПО. Отож, головою було обрано Олексія Кудінова. Заступником стала Наталія Редько, секретарем -представник громадської організації «Сонях» Володимир Дністрян.

Звертаючись до присутніх Олексій Кудінов зауважив, що Рада є інструментом, який має допомагати ВПО, висловив переконання, що вона плідно та ефективно працюватиме на вирішення багатьох проблем внутрішньо переміщених осіб, яких лише офіційно зареєстрованих більше 16 тисяч у Білоцерківській громаді. Це люди, які втратили звичне життя і завданням консультативно-дорадчого органу є допомогти створити для них, наскільки це можливо, комфортне життя. Наголосив, що кожен член Ради має не стояти осторонь, тому запропонував обрати близький напрямок роботи та на наступне засідання подати орієнтовний план роботи, а потім опрацювати та об’єднати пропозиції, затвердивши стратегічний план.

До слова була запрошена перший заступник міського голови Інна Новогребельська, яка є куратором соціальної сфери громади та із 2016 року займалася питаннями ВПО і сприяла організації створення даної Ради.

«З початком збройної агресії у Білій Церкві поживало 3,5 тис. осіб ВПО, зараз, після 2022 року кількість громадян, які були змушені шукати прихисток у нашій громаді зросла в рази. Те, що люди обирають для проживання нашу громаду вказує на те, що у нас комфортно та зручно облаштувати побут, є можливість отримати необхідну підтримку тощо. Ми, як орган влади, робимо все можливе, аби такі громадяни змогли отримали всі, гарантовані державою допомоги, ми постійно надаємо консультації у вирішення їх проблемних питань. У нас є досвід роботи щодо підтримки ВПО, ми навчалися: відвідували семінари та проходили тренінги, як найефективніше працювати у цьому напрямку. У таких навчаннях брав участь і Олексій Кудінов, - зазначила Інна Новогребельська.- Раніше у нас працювала Координаційна рада, яка займалася питаннями ВПО. Сподіваюся, що новообраний офіційний орган належно виконуватиме свої повноваження, буде ефективним та дієвим. Тому прошу всіх членів, особливо з числа внутрішньо переміщених осіб, активно брати участь у роботі, адже саме ви знаєте проблемні питання переселенців. Крім того, у нас діє Програма підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2023-2025 роки, на реалізацію заходів якої виділені кошти з місцевого бюджету. Пропоную членам Ради ознайомитися з Програмою, та якщо ви матимете пропозиції щодо її удосконалення, надати їх для подальшого її коригування».

Перший заступник міського голови також поінформувала присутніх про зміни в нормативних документах щодо реєстрації ВПО, їх верифікації шляхом внесення у єдину базу даних та подальшого їх супроводу з боку держави.

Обраний голова Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Білоцерківській міській раді Олексій Кудінов, який, до речі, переїхав до Білої Церкви ще у 2014 році з тимчасово окупованого Донецька, поділився своїми планами та баченням щодо подальшої організації роботи органу та перших кроків, які необхідно буде здійснити.

«За моїм баченням робота Ради матиме декілька основних напрямків: робота з людьми, допомога інтегруватися у громаду, шляхом використання професійної адаптації, щоб вони могли отримувати нові професії, знаходити робочі місця. Другий напрямок – робота з релокованими підприємствами, будувати з ними комунікацію та шукати для них мотивацію залучати ВПО на роботу; разом з тим, використовувати державні програми, аби ВПО отримували житло у Білоцерківській громаді та повноцінно жили. Далі, це напрямки по роботі з дітьми та підлітками, адже потреби дітей інакші, ніж дорослих. Їм теж потрібно інтегруватися у нове суспільство і це великий пласт роботи. Вагомим фактором є те, що Білоцерківська громада дружньо налаштована до ВПО, люди переймаються проблемами та відчувають їх біль, - наголосив Олексій Кудінов. - Також ми маємо дуже гарний інструмент для роботи, яким може похвалитися далеко не кожна громада - Програма підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2023-2025 роки. Аналогічна програма діяла ще з 2016 року, проте нова – враховує актуальні потреби та реалії. Напрямки документа враховують і професійну адаптацію ВПО і підтримку родин і дітей, зокрема. Думаю, що Рада ВПО має доопрацювати цю Програму та зробити все для найдієвішої підтримки таких громадян».

У ході засідання присутніх поінформували й про реалізацію у нашій громаді проєкту «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб», в рамках якого проводиться консультування з подальшим супроводженням внутрішньо переміщених осіб та мешканців громади (детальніше про консультування: https://bc-rada.gov.ua/node/14658). Координатор проєкту Вікторія Коломієць повідомила і про заплановану на найближчий час зустріч з обміну досвідом громад Київщини, які також беруть участь у цьому проєкті та запросила членів Ради доєднатися до цієї важливої для переселенців, які втратили житло, ініціативи.

Фото