ГРИБИ - БІДА, ЯКУ МИ ЗНАХОДИМО САМІ!

Дата : 
2023-08-10

Гриби – це  «їстівний» продукт, який  кладе на лікарняні ліжка десятки людей під крапельниці і, в кінцевому підсумку,  людина залишається інвалідом з практично «неробочою» печінкою, в гіршому випадку потрапляє в морг.

У м. Біла Церква у серпні  2023р. від отруєння грибами постраждала 1 людина.  Причиною стали гриби «зонтики», зібрані у Томилівському лісі.

       З усіх отрутних грибів найбільш небезпечним, безсумнівно, є бліда поганка. Про грізні наслідки, зв'язані з випадковим її вживанням у їжу, свідчить хоча б той факт, що смертність при даних отруєннях досягає 50% і більш. Клінічна картина цього отруєння  має холероподібну форму, коли після інкубаційного періоду, що дорівнює в середньому 10 – 12 год., у потерпілих відзначаються жорстокі болі в животі, частий стілець, неприборкана блювота, зневоднювання організму, жовтяниця, анурія і коматозний стан.

На другому місці по токсичності – найбільш ранні весняні гриби. Через 8-10 год.  після вживання в потерпілих з'являються тривала блювота, сильні болі в животі, судороги і надалі розвивається жовтяниця, причому летальність може досягати 30%.

На третьому місці по отруйності стоять мухомори, у яких містяться токсини, що викликають отруєння з перевагою нервових симптомів (слинотеча, блювота, понос, звуження зіниць, галюцинації, марення, судороги і коматозний стан). Смертність при цих отруєннях звичайно не перевищує 2 – 3%.

       У разі якщо після прийому грибів у кого-небудь в сім'ї з'являються ознаки ураження шлунково-кишкового тракту, не слід покладатися на домашні засоби. Пам'ятайте, пізно почате лікування (на 2 - 5 добу) в більшості випадків безуспішно! До надання лікарської допомоги важливо викликати блювоту (якщо не було мимовільної блювоти) і промити шлунок. Для уточнення діагнозу зберігайте все не з'їдені гриби.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх:

- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні  викидайте.  Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом - викидайте.

 -  Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше вони стають небезпечними.

-  При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.      

- Ніколи не купуйте грибні консерви, закриті кришками в домашніх умовах.

Ми сподіваємось, що Ви поставитеся серйозно до наших попереджень і це допоможе уникнути неприємностей.

 При перших ознаках отруєння своєчасно звертайтесь за медичною допомогою.

 

Лікар із загальної гігієни Білоцерківської  районної  філії 
ДУ «Київський обласний  центр 
 контролю  та профілактики хвороб МОЗ України» 
О. Єршова