У Білій Церкві попрощалися з істориком Олексієм Стародубом

|  16. 03. 2023

16 березня відбулося прощання з істориком, краєзнавцем та провідним редактором Білоцерківської централізованої бібліотечної системи, старшим науковим співробітником Білоцерківського краєзнавчого музею – Олексієм Стародубом.

Олексій Володимирович помер 11 січня в Австрії після тривалої боротьби з важкою хворобою, тому членами родини було ухвалено рішення кремувати його за кордоном, а пізніше -  провести церемонію прощання у Білій Церкві.

Керівництво міста, історики, колеги та небайдужі білоцерківці прийшли до Краєзнавчого музею, щоб віддати шану пам’яті людині, яка присвятила себе дослідженню історії нашого міста.

За роки самовідданої, сумлінної праці, Олексій Стародуб зробив вагомий внесок у наукові дослідження про Білу Церкву. Видав низку статей про літописний Гюргів, які досі є основою наших знань про середньовічний розділ історії Білої Церкви.

«Олексій Володимирович зробив невимовно великий внесок у дослідженні історії рідного краю. Він був активною людиною не лише у плані історичних досліджень, він також активно долучався до культурного життя нашого міста. Завжди приходив на допомогу: знаходив та надавав необхідну інформацію, як експерт, брав участь у різних історичних комісіях, був лауреатом літературно-мистецьких премій. Олексій Стародуб до останніх днів свого життя не припиняв роботи та мав ще багато планів на майбутнє. Але, на жаль, доля розпорядилася інакше», - зазначила у своєму зверненні начальник управління культури та туризму Юлія Ковальська.

Загалом науковий доробок Олексія Стародуба є дуже багатим і складається з публікацій, присвячених, окрім археології, історії козацтва, освіти, краєзнавчого руху.

Світ побачили його численні дослідження з історії Білої Церкви, такі як: «Будівельна історія Білої Церкви» (співавтори: Бондар А.В., Чернецький Є.А., Ярмола О.В.), «Декомунізація міста Біла Церква. Інформаційний довідник з перейменування вулиць міста у 2016 р.» (співавтори: Бондар А.В., Виговська Т.М., Діденко Л.М., Іванців В.О., Климчук К.В., Чернецький Є.А.), «Ономастікон Васильківського повіту Київської губернії (кінець XVIII – початок XIX століття)», статті у краєзнавчих виданнях тощо. Найбільш вагомими стали публікації у багатотомному виданні «Білоцерківський біографічний словник».

Олексія Стародуба можна було сміливо вважати провідним дослідником Білоцерківської історіографії. Вічна пам’ять.

фотогалерея