Відмова від паління – запорука здоров’я

Дата : 
2019-11-19

Відзначати у третій четвер листопада Міжнародний день відмови від паління у 1977 році запропонувало Онкологічне Співтовариство Сполучених Штатів Америки. 

Нікотин є однією з найсильніших рослинних отрут. Негативну дію нікотину відчув на собі кожний, хто взяв до рота першу в житті цигарку: мало хто зміг допалити її до кінця. Цьому завадило запаморочення й нудота, а часом ще більш неприємні відчуття: інтенсивне слиновиділення, головний біль, посилене серцебиття, загальна слабкість, тремтіння рук, блювання. У тяжких випадках від отруєння нікотином людина може навіть знепритомніти. Поступово організм пристосовується, і паління не викликає таких неприємних відчуттів. Хоч отруєння організму триває, але  воно вже не так гостро проявляється.

До складу тютюнового диму, крім нікотину, входить ще багато інших отруйних речовин: аміак, синильна кислота, чадний газ та інші.

Під впливом тютюнового диму відбувається хронічне подразнення слизової оболонки гортані, розвивається запалення голосових зв'язок: вони потовщуються, грубішають. Це призводить до зміни тембру голосу (грубий голос курця), що особливо помітно в молодих жінок.

Подразнення слизової оболонки трахеї і бронхів тютюновим димом призводить до розвитку хронічного трахеїту та бронхіту. Також курці частіше страждають від запалення легень, туберкульозу, онкологічних захворювань:  рак легень серед курців трапляється у 30 разів частіше, ніж серед тих, хто не палить. Масове поширення куріння є однією з головних причин серцево-судинних захворювань. Доведено, що у курців у 2-3 рази частіше розвивається інфаркт міокарду та передінфарктний стан, стенокардія, інші захворювання серця. При цьому смертність, викликана цими захворюваннями, в курців є набагато вищою. 

Тютюнопаління негативно впливає на органи ендокринної системи. У жінок, які палять, частіше виникають маткові кровотечі, знижується рівень естрогенів у крові, розвивається рання менопауза. У 25-30 % жінок, які палять, діагностується ураження щитоподібної залози (дифузно-токсичний зоб тощо). Паління під час вагітності призводить до збільшення частоти ускладнень цього стану та випадків внутрішньоутробної смерті плоду, зростання ризику викиднів і зниження маси тіла новонароджених, а також негативно позначається на здоров’ї дитини, провокує відставання в розумовому і фізичному розвитку.

У чоловіків нікотин є причиною зниження чоловічої репродуктивної функції та виникнення імпотенції.

 Існують два способи відмови від паління: перший полягає в раптовому, одномоментному припиненні паління, другий - в поступовому відвиканні від тютюну, послідовному зменшенні кількості спожитих за день цигарок.

Наразі розроблено багато різних методик з метою допомогти людям кинути палити. Найкраще – це комбіноване використання всіх можливих методів лікування від нікотинової залежності. Іноді курси лікування необхідно повторювати, щоб уникнути можливого поновлення звички до паління. 

Інформація від управління охорони здоров’я БМР