Реалізуються проекти міського конкурсу у сфері роботи з дітьми та молоддю, розроблені інститутами громадського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка з бюджету міста у 2019 році. По річці Рось під прапорами України

Дата : 
2019-07-18

            Перший тиждень липня по річці Рось від Володарки до Білої Церкви учасники водного походу несли на своїх туристських човнах українські прапори: синьо-жовтий – державний, червоно-чорний – бойовий та малиновий – козацький.

            Організувала водний похід Білоцерківська Парафія Київської Єпархії Православної Церкви України, а відбувся він завдяки міському конкурсу проектів у сфері роботи з дітьми та молоддю для інститутів громадянського суспільства, проведеному управлінням з питань молоді та спорту Білоцерківської міської ради.

Участь у поході взяли 13 вихованців ЦПО «Соняшник» та учні шкіл міста. Серед них були діти з родин учасників АТО – ООС, діти-сироти та діти з багатодітних родин, організатором і керівником яких був переможець Всеукраїнського конкурсу «Методист року» в 2018 році  Пантюшенко В. М.  Керівник переконаний, що важливим доповнення до процесу патріотичного виховання школярів є мандрівка по рідному краю з використанням українських прапорів у процесі гартування та пропаганди здорового способу життя в умовах водного походу.

Валерій  Миколайович  вважає, що патріотизм, як і любов до Батьківщини,  починається з любові до рідної природи, до землі, де ти народився і живеш, до річки, на якій стоїть твоє місто, до людей, які живуть поруч.

Під час водного походу за маршрутом Володарка – Біла Церква юні мандрівники побачили, що наша Київщина  - це прекрасний живописний регіон України, де живуть хороші люди. За час походу його учасники пройшли на човнах 47 км водою та зіткнулися з рядом перешкод. Доводилося продиратися через тісні ділянки річки,  де катамаран шириною в два метри буквально затискався між берегів. Траплялися такі відрізки маршруту,  де глибина води була не більше долоні, тоді доводилося іти пішки та волочити човни мілиною. У двох місцях трапилися складні для  проходження пороги та дві дамби, повз одну з яких довелося переносити тільки вантаж, бо умови дозволяли перегнати розвантажені човни водою. А повз другу дамбу довелося нести і вантаж,  і човни.

 Окрім труднощів походу були й цікаві речі: учасники, згідно з планом краєзнавчої роботи, провели екскурсію на унікальному комплексі водяних млинів, збудованих у ХІХ столітті між селами Щербаки та Городище Пустоварівське. Були цікаві зустрічі з місцевими мешканцями. Люди привітно зустрічали як учасників походу, так  і прапори.

Але найпривітніше вітала похід Біла Церква. Недалеко від дерев’яного мосту біля якоїсь літньої кав’ярні трапився великий гурт людей, який, помітивши туристські човни під прапорами, буквально вибухнув гучними оплесками та скандуванням «Слава Україні!».

Учасники походу отримали загартування, певні навички, гарний заряд енергії та бадьорості. Але головне, вони більш детально ознайомилися зі своєю малою Батьківщиною, з рідно землею та природою. Не почули від когось, а побачили на власні очі реалії: і красу, і проблеми рідного довкілля.

 Фотогалерея

 

Управління з питань молоді та спорту Білоцерківської міської ради