Кашлюк

Дата : 
2024-04-24

У Білоцерківській громаді протягом 2024 року значно збільшилася захворюваність на кашлюк, особливо серед дітей дошкільного та шкільного віку. За останні 4 місці зареєстровано 16 випадків захворюваності, за 2023рік – 4 випадки, в попередні роки були зафіксовані спорадичні випадки. Причиною підвищеної захворюваності стало значне зниження профілактичних щеплень проти кашлюка внаслідок відмови, неявки батьків з дітьми на щеплення. Також сприятливим фактором є зниження опірної здатності організму людини на фоні військового стану.

Кашель у дитини, особливо в осінньо-зимово-весняний період, батьки часто сприймають як застуду. Проте, згідно з дослідженнями, 21% осіб, які кашляють протягом 14 днів та більше, хворіють на кашлюк.

Кашлюк – одне з найбільш поширених інфекційних захворювань, яке передається повітряно-краплинним шляхом, а його основним проявом є нападоподібний кашель.

Кашлюк належить до керованих інфекцій, оскільки частота виникнення цього захворювання залежить від охопленості щепленнями дітей підлягаючого віку.

Кашлюк – це дитяча інфекційна хвороба, що викликається бактерією Bordetella pertussis. Найбільш чутливими до кашлюка є немовлята, хоча останніми роками спостерігається зростання захворюваності у шкільному віці та серед дорослих. Однією з особливостей даного захворювання є повна відсутність вродженого імунітету, який дитина отримує від матері: захворіти може навіть новонароджена дитина. Варто зазначити, що у дітей першого року життя відмічається більш тяжкий перебіг хвороби та частіші її ускладнення, зокрема пневмонії. Найчастіше дитина заражається від старших сестер та братів, яким вакцинація проти кашлюка не проводилась чи була зроблена занадто давно, а також від дорослих родичів, які кашляють тривалий час. У дорослих, як правило, відсутня класична картина захворювання (немає характерного нападоподібного кашлю).

Основними клінічними проявами кашлюка у дітей є сильні напади затяжного кашлю, який виникає переважно в нічний та передранішній період, та які можуть закінчуватись блювотою. Кашель супроводжується температурою, синюшністю та набряклістю обличчя, можливі носові кровотечі, крововиливами в шкіру, у мозок та кон’юнктиву очей. Найбільш небезпечний кашлюк для дітей періоду новонародженості, оскільки напад кашлю може супроводжуватися зупинкою дихання (апноє) та судомами, що можуть стати причиною смерті.

Для даного захворювання характерним є відсутність інтоксикації, тобто в міжнападний період поведінка хворої дитини практично не змінюється.

Дуже часто, особливо у дітей старшого віку, хвороба перебігає без температури, тому батьки можуть відправити малюка до садочка чи школи, що є небезпечним для самої дитини, її оточення.

Отже, якщо у дитини відмічається нападоподібний кашель необхідно терміново звернутись до лікаря. Обґрунтуванням діагнозу є лабораторне обстеження захворівших. Хворій дитині (особливо молодшого віку) рекомендується забезпечити спокій, уникати різних подразників, оскільки вони можуть провокувати напади кашлю. У приміщенні, де знаходиться малюк, повинно бути чисте, вологе і прохолодне повітря. Рекомендуються часті прогулянки дитини на свіжому повітрі, особливо біля водойм (чисте, вологе повітря зменшує кількість нападів кашлю та їх інтенсивність). Медикаментозне лікування передбачає антибіотико- та симптоматичну терапію, але його призначає виключно лікар.

Основним методом профілактики кашлюка є вакцинація. Завдяки проведеній вакцинації у дитини виробляється власний імунітет, який захищає її від кашлюка.

Будьте здорові!

 

Лікар епідеміолог                                                                           Валентина Калініна