Білоцерківське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області нагадує

|  25. 03. 2020

Для профілактики захворювань,  спричинених новим коронавірусом, слід дотримуватись стандартних рекомендацій:

1. Працівники із симптомами гострих респіраторних захворювань мають повідомити свого керівника та залишатися вдома.

2. Якщо на роботу вийшла людина з гострим респіраторним захворюванням, її слід відокремити від інших працівників та негайно направити додому. 

3. Варто регулярно проводити прибирання на робочому місці: очищати поверхні, стільниці та дверні ручки відповідними засобами для чищення. 

4. Працівники мають обробляти руки дезінфекційними спиртовмісними засобами або мити руки з милом не менше 20 секунд.

5. Під час кашлю та чхання необхідно прикривати рот і ніс паперовою хустинкою; уникати тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель.

6. Якщо людина має підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше необхідно звернутись до лікаря та повідомити йому про попередні історії подорожей.

7. Не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

8. Дотримання особистої гігієни, санітарно – гігієнічних вимог у службових приміщеннях: параметрів регламентованого мікроклімату з проведенням частого провітрювання приміщень (кожні 3 години по 15 хвилин та впровадження в кінці робочого дня додаткового вологого прибирання із використанням дезінфікуючих засобів з наступним провітрюванням приміщень; проведення обробки поверхонь, місць контакту рук (ручки дверей, місця сидіння, раковини, інформаційні стійки тощо) спиртовмісними дезінфекційними засобами з мінімальним терміном експозиції відповідно до інструкції.

9. Проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи зі співробітниками щодо доцільності ведення здорового способу життя для підвищення загальної опірності організму.

10. Забезпечення усіх санітарних приміщень засобами гігієни рук (мило рідке/брускове) для дотримання ними правил особистої гігієни.

11. Забезпечення наявності у загальнодоступних місцях (на інформаційних стендах, табло тощо) інформації (пам'яток) з профілактики актуальних інфекцій.

12. Створити необхідний запас мийних і дезінфекційних засобів (із розрахунку: для роботи протягом 1 місяця).

Практичні поради

У зв'язку зі швидким поширенням коронавірусу   люди шукають індивідуальні засоби захисту. Наскільки ефективні маски або респіратори і які з них краще?

Загроза зараження новим коронавірусом викликає запитання про те, чи існують надійні засоби індивідуального захисту від нього. Виробники повідомляють про різке збільшення попиту на медичні маски. Але чи справді вони гарантують захист від зараження?

Чи допоможе медична маска?

Найпростіший захист шкіри обличчя і органів дихання від різних дрібних частинок - маски з нетканих матеріалів - так звані медичні (профілактичні) маски, які можна купити в будь-якій аптеці.

Довгий час медичні маски використовувалися, перш за все, хірургами в операційних. Тим самим, зменшувався ризик передачі пацієнтові можливих інфекцій повітряно-крапельним шляхом, а також захищалася шкіра обличчя медиків від попадання на нього біологічних рідин при проведенні операцій. Ефективний захист медична маска забезпечує впродовж двох годин, потім її змінюють.

Останнім часом профілактичні маски стали популярні як індивідуальний засіб захисту від вірусних інфекцій. Однак, особливою ​​ефективністю вони не відрізняються. Вірус потрапляє в організм людини через рот, кон'юнктиву очей, рани і мікротріщини, але, перш за все, через брудні руки. Звичайні медичні маски і навіть захисні окуляри повинні служити, перш за все, нагадуванням про те, що брудними руками не варто чіпати ніс або очі.

Найнадійніші респіратори

Які маски допоможуть захиститися від коронавірусу? Існують кілька різних видів захисних масок для обличчя - від бавовняних пилозахисних до респіраторів з фільтрами трьох категорій, які відповідають європейському стандарту респіраторної захисту.

Респіратори класу захисту FFP1 (Filtering Face Piece) зазвичай застосовуються для захисту від нетоксичного пилу в сільськогосподарській, харчовій, деревообробній, будівельній промисловостях, при роботах на каменоломнях і вапнякових бар'єрах. Захист від вірусних інфекцій вони не гарантують.

Ретельне миття рук

Однак ніякі респіратори та інші засоби індивідуального захисту не допоможуть від зараження вірусом, якщо людина не буде дотримуватися базових заходів гігієни. Найголовніше - підтримувати чистоту рук і поверхонь, з якими відбувається постійне зіткнення.

Санепідеміологи рекомендують, серед іншого, ретельно мити руки з милом (або витирати дезінфікуючими серветками) після відвідування місць масового скупчення людей і перед прийомом їжі, а також регулярно дезінфікувати поверхні (столів, дверних ручок, стільців, гаджетів, клавіатури).

Білоцерківське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області