«Мільйони тих, що голодом убиті, навіки стали пам’яттю і болем…»

|  23. 11. 2019

23 листопада у Білій Церкві відбувся мітинг та покладання квітів до Дня жертв Голодоморів. Саме цього дня, в четверту суботу листопада, щороку в Україні відзначається День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій.

Аби вшанувати пам’ять мільйонів співвітчизників – невинних жертв однієї з найбільших трагедій в історії українського народу, національної катастрофи, спричиненої  політикою геноциду та політичних репресій, до пам’ятного знаку жертвам Голодомору прийшли представники міської влади, громадськості, учнівської та студентської молоді.

Під час заходу до присутніх звернувся міський голова Геннадій Дикий, який наголосив, що саме руками московсько-комуністичного режиму було організовано за такий короткий період три голодомори на території України.

«Тисячі років не було голоду на цій землі. І саме комуністи тоді нам розповідали про неврожай і тяжке становище – як сьогодні нам розповідають про братню війну на сході, нібито вона точиться між українцями. У той час, як у портах гнив хліб, бо не було кому його продати, гинули люди. Коли в 1918 році посіяли розбрат на цій землі, з Москви розповідали про «землю крестьянам, фабрики рабочим»… Ми вистояли, і голодомори – це наслідки збройного опору наших українців проти колективізації. Саме таким чином змогли загнати в колгоспне ярмо тих, хто залишився живим. І це робили не українці, а загони-десятитисячники експропріаторів, яких сюди присилали, тому що не міг син прийти до матері в хату і забрати останню буханку хліба і навіть те, що залишалось на плиті. Вічна пам’ять тим ненародженим і невинно убієнним. А ми маємо вічно пам’ятати про те, що тільки у вільній, у своїй незалежній державі ми зможемо будувати свою країну, якої буде майбутнє», – наголосив міський голова Геннадій Дикий.

Слово також мали: благочинний Білоцерківського району, настоятель Церкви Покрова Божої Матері Православної Церкви України Микола Гопайнич, який провів панахиду за жертвами Голодоморів та політичних репресій в Україні; голова місіонерського відділу Білоцерківської єпархії Української Православної Церкви, протоієрей Сергій Сиротинський.

Під час заходу згадали, що політика геноциду проводилася у два етапи – перший з них припав на роки «воєнного комунізму» й разом з іншими чинниками спричинив Голод 1922-1923 років, другий етап припав на колективізацію й завершився Голодомором 1932-1933 років під час якого в Україні щохвилини від голоду помирало 17 осіб. Третя хвиля Голодомору – неврожайний 1946-й. Зерно експортували до інших країн  – за цінами нижчими від світових, і здебільшого в кредит… А свій народ пух та вмирав від голоду. Тоталітарний режим організував штучний голод в Україні, що мав на меті ліквідувати заможне селянство для отримання повного контролю над результатами його праці. Наслідком стала загибель 10 мільйонів наших співгромадян. Усе, що відбувалося у нібито мирний час, затьмарило своєю жахливістю навіть воєнні лихоліття…

Пам’ять жертв Голодоморів та політичних репресій вшанували хвилиною мовчання.

До підніжжя пам’ятного знаку жертвам Голодомору міський голова поставив до пам’ятного знаку горщик з пшеницею – на знак глибокої скорботи і пам’яті про тих хто відійшов у вічність, так і не дочекавшись хлібної зернини, яка б врятувала життя. 

Учасники заходу поставили запалені свічки –  аби зігріти душі тих, кого в 22-му, 33-му, 46-му не відспівували, не оплакували, не поминали. Також поклали квіти та колоски з пшеницею – як символ невмирущої пам’яті та довічної туги.

На завершення  мітингу присутні символічно пригостилися шматочками короваю – на спомин тих, хто не дочекався тієї малої крихти святого хліба, на згадку про людей, які протягнули ту малу крихітку життя вмираючій людині, старому, дитині.

Під час заходу пролунали пісні та вірші у виконанні юних талантів міста. З власними віршами на тему голодомору виступив Анатолій Медвідь.

Присутніх закликали взяти участь у загальноукраїнській акції «Засвіти свічку» на вшанування пам’яті жертв Голодомору, яка відбудеться цього ж дня  о 16.00 – прийти до пам’ятного знаку жертвам Голодоморів або запалити вдома свічку та поставити на вікно.

У заході взяли участь: депутати Київської обласної ради Сергій Яременко, В’ячеслав Хмельницький, депутати Білоцерківської міської ради, секретар Білоцерківської міської ради Вадим Кошель, заступник міського голови Катерина Литвиненко, радник міського голови Микола Антонюк, учнівська та студентська молодь, представники творчої інтелігенції, громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

Фотогалерея