Звучи над світом, рідна мово!

|  22. 02. 2024

21 лютого в Білій Церкві відбувся захід До дня рідної мови з концертною програмою «Звучи над світом, рідна мово!». Щороку саме цього дня Україна долучається до відзначення цієї дати – з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин нашої держави. Міжнародний день рідної мови був встановлений у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.

Під час заходу з вітальним словом до присутніх звернулася заступник міського голови Катерина Возненко, яка привітала всіх з Днем рідної мови. Також від імені міського голови Геннадія Дикого сказала слова вдячності та привітань журналістці, просвітянці, письменниці Таїні Братченко-Краєвській, яка стала лауреатом престижної обласної літературної премії імені Григорія Косинки за 2023 рік. Письменниці були вручені диплом лауреата та квіти.

Із власним віршем про українську мову виступив професор Білоцерківського національного аграрного університету, поет Василь Лясота.

Учні та викладачі Білоцерківської школи мистецтв №5 ім. Сергія Томащука підготували концерт, під час якого лунали українські народні пісні та музичні композиції, виконані на українських народних інструментах. Це дуже символічно, адже пісня – це душа українського народу, яка нерозривно пов’язана з нашою рідною мовою та культурою.

Сьогодні ціна української мови, національної ідентичності та права бути господарями на своїй землі – це ціна життя, яке віддають заради кращого майбутнього України її славні сини й доньки. І саме мова є не лише генетичним кодом, який поєднує минуле із сучасним, програмує майбутнє, але й могутньою зброєю українського народу в боротьбі за нашу незалежність.

Тож любімо рідну мову, плекаймо її, дбаймо про неї, вивчаймо її, спілкуймося нею! Це дорога спадщина віків і поколінь. Оберігаймо її та передаваймо, збагачену та ще більш розвинену, своїм дітям та онукам, аби вони, у свою чергу, передали цей скарб наступним поколінням.

На заході були присутні секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб, начальник управління культури і туризму Юлія Ковальська, представники громадськості.

Фото