«Магія витинанок», або паперовий живопис – мистецька виставка в Білій Церкві

|  24. 12. 2023

   22 грудня у виставковому залі міської бібліотеки №5 відбулося відкриття персональної виставки майстра авторської техніки багатошарового витинання Анжели Юрківської «Магія витинанок». Це вже п’ята персональна виставка майстрині в Білій Церкві.

  «Витинати» означає дослівно «вирізати», тому назва говорить сама за себе. Витинанка — це орнаментальна прикраса житла, яка витята (вирізана) за допомогою ножа або ножиць з паперу (як білого, так і кольорового). Такі вироби в Україні здавна використовували для декорування різних куточків оселі, а саме стін, полиць, печі тощо. Найпростіші витинанки – це сніжинки з паперу. За технікою виконання витинанки бувають ажурні, силуетні, одинарні та складні.

  Тож на виставці Анжели Юрківської було представлено близько 30 робіт. Їхня тематика – природа: дерева, квіти, сніжинки, а також силуети та обличчя людей. Одна з найбільших робіт – «Україна квітуча», яка складається з 56 шарів кольорового паперу. Присутні переглянули фільм про створення цієї роботи та мали змогу переконатися, наскільки це кропіткий та складний процес, який вимагає не тільки таланту, але й терпіння та спеціальних навичок.

  Під час відкриття виставки майстриня поділилася з гостями історією створення своїх робіт, наголосивши, що багато з них з’явилися на початку війни, взимку. Також відмітила, що вона отримує задоволення від роботи та висловила сподівання, що присутнім сподобаються її витинанки та знайдуть відгук у серцях поціновувачів такого виду декоративно-вжиткового мистецтва.

  Під час заходу Анжелі Юрківській була вручена подяка від управління культури і туризму Білоцерківської міської ради та квіти.

  Свої виступи присутнім подарував народний аматорський педагогічний вокальний ансамбль «Оберіг» (керівник – Ірина Афансьєва), який виконав колядки та різдвяні пісні.

  На згадку всі бажаючі мали змогу взяти невеличкі подарунки – сніжинки, які мають особливе символічне значення, адже були створені майстринею ще в 2021 році, в рідному Маріуполі, незадовго до початку повномасштабного наступу.

  Виставка триватиме до 26 січня. Виставковий зал бібліотеки №5 (просп. Незалежності, 55) працює з 10.00 до 18.00, субота – вихідний. Вхід вільний.

 Для довідки

  Анжела Юрківська народилася у 1968 році в місті Маріуполь (колишній Жданов), де і здобула першу художню освіту в місцевій художній школі ім. А.І. Куїнджі. Продовжила навчання в одному із провідних навчальних закладів у галузі образотворчого мистецтва України – Республіканській художній школі ім. Т.Г.Шевченка (РХСШ).

  Багатогранним світом декоративно-прикладного мистецтва захопилася під час здобуття вищої освіти в університеті ім. Г.Сковороди в Переяславі. Величність світу української народної творчості мелодійно лунала з вуст та випромінювалася у творчості  наставників Анжели Юрківської – Ольги Стрілець та Оксани Смірнової.

  Свої перші багатошарові витинанки майстриня розпочала створювати у 2015-2016 рр., проживаючи в рідному місті Маріуполі. У 2019 році одна з витинанок, що була витята в цей період, була представлена глядацькій аудиторії. Висока оцінка глядачів витятої композиції «Котилася писаночка Всесвітом» була мотиваційною для відновлення творчості, пошуку нових виразних форм відтворення та вдосконалення техніки різнобарвного, багатошарового витинання.

  У пошуках своєї творчої жилки ілюструвала графічними малюнками збірку поезій Василя Танчика «Ласкавці» у 2018 році, а у 2020 – обкладинку повісті «Одкровення» виконала в авторській техніці багатошарового витинання.

  Із 2021 року – Народний майстер України, з 2023-го – член Міжнародної організації народного мистецтва (IOV). У цьому ж році перемогла в Міжнародному конкурсі Golden Time Talent, 48 сезон.

  Учасниця низки персональних виставок робіт в авторській техніці багатошарового витинання, переможець всеукраїнських та міжнародних конкурсів.

Фото