Протокол засідання «круглого столу» з обговорення проєкту рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про тарифи на ритуальні послуги»

Дата : 
2023-11-20

 

м. Біла Церква                                                                                                                           16.11.2023 року

Білоцерківська міська рада

Мала зала 10:00

Присутні:

1. Новогребельська І.В. – заступник міського голови;

2. Кравець А. В. – заступник міського голови;

3. Орел Ю. М.начальник управління економіки виконавчого комітету Білоцерківської міської ради;

4. Шаповал О. М. – начальник відділу з питань розвитку підприємництва та інвестицій;

5. Романчук В. М. – головний спеціаліст відділу з питань розвитку підприємництва та інвестицій;

6. Лук’янець О. О. – головний спеціаліст відділу комунікації з громадськістю та засобами масової інформації Білоцерківської міської ради ;

7. Іванова О. О. – директор ДЖКГ Білоцерківської міської ради;

8. Мельник Л. В.начальник планово – економічного відділу ДЖКГ Білоцерківської міської ради;

9. Закрасняна Ю. П. – начальник організаційного відділу ДЖКГ Білоцерківської міської ради;

10. Король А. П. - член постійної комісії з питань інвестицій та розвитку підприємництва;

11. Кошляк Ю. М. – голова постійної комісії з питань ЖКГ;

12. Хміль О. М. - представник громадської організації «Комітет по боротьбі з корупцією в органах державної влади, правоохоронних органах прокуратути та судах»;

13. Поліщук А.С. – голова міської організації профспілки працівників ЖКГ;

14. Грисюк С.І. – начальник КП БМР «Спецкомбінат»;

15. Гутівська Л.В. – заступник начальника по фінансах КП БМР «Спецкомбінат»;

16. Бринюк Г.В. – голова профкому КП БМР «Спецкомбінат»;

17. Данюк Л.В. – бухгалтер КП БМР «Спецкомбінат»;

18. Банківський Р.Л. – представник громади;

19. Коломієць О. - представник громади;

20. Пензарєв О.Я. - представник громади;

21. Ніжельський Д. – журналіст;

22. Мелішенко С. – відеооператор;

23. Рубан Д.Д. – телеканал «Еспресо: Біла Церква»;

24. Куга О.В. - телеканал «Еспресо: Біла Церква».

Головуючий на засіданні «Круглого столу» - Новогребельська Інна Володимирівна

Секретар – Данюк Лідія Валентинівна

Порядок денний:

1. Обговорення проєкту рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про тарифи на ритуальні послуги».

Слухали:

Новогребельську І. В. з інформацією про проєкт рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про тарифи на ритуальні послуги», що надаються населенню Комунальним підприємством Білоцерківської міської ради «Спецкомбінат з надання ритуальних послуг». Вона довела до відома присутніх, що підготовлений проєкт рішення «Про тарифи на ритуальні послуги» пройшов усі процедури розгляду згідно діючого законодавства, а саме:

- включення до плану діяльності виконавчого комітету Білоцерківської міської ради з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік, згідно рішення виконавчого комітету Білоцерківської  міської ради від 11 жовтня 2023 року №789 «Про внесення змін в додаток до рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради від 29 листопада 2022 року №787 «Про план діяльності виконавчого комітету Білоцерківської міської ради з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік»». Дане рішення опубліковано на офіційному веб-сайті міської ради;

- повідомлення про оприлюднення проєкту регуляторного акта - рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про тарифи на ритуальні послуги» опубліковано в газеті «Замкова гора» від 20 жовтня 2023 року № 83-84;

- повідомлення про оприлюднення, проєкту рішення та аналіз регуляторного впливу до проєкту регуляторного акта – рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про тарифи на ритуальні послуги» опубліковано на офіційному веб-сайті міської ради www.bc-rada.gov.ua 19.10.2023 року в розділі «Актуально».

Вона повідомила, що засідання «Круглого столу» відбувається на виконання ст. 5 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» від 11 вересня 2003 р. №1160-IVзмінами, а саме щодо проведення відкритих обговорень за участю представників громадськості питань, пов’язаних з регуляторною діяльністю.

Оголосила основні тезиси аналізу регуляторного впливу до проєкту регуляторного акта рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про тарифи на ритуальні послуги», а саме, що КП БМР «Спецкомбінат з надання ритуальних послуг» на даний час користується тарифами на надання ритуальних послуг, що складають мінімальний перелік послуг необхідних для поховання померлого, які затверджені рішенням виконавчого комітету міської ради №756 від 22.12.2020 р.

Головним чинником перегляду тарифів на ритуальні послуги є підвищення мінімальної заробітної плати з 6 000 грн., яка діяла з січня 2021 року згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» і була взята до розрахунку діючих тарифів, до 7 100 грн. з 01.01.2024року і 8 000 грн з 01.04.2024 року згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», збільшення становить 33,3%. В тарифи закладена середньозважена заробітна плата – 7 775,00 грн.

Новогребельська І.В. запитала у Грисюка С.І. який фінансовий результат за 9 місяців 2023 року отримало підприємство?

Грисюк С. І. відповів, що за 9 місяців поточного року за результатами фінансової діяльності підприємство отримало 123 тис. грн. прибутку. Прибуток використовується на модернизацію основних засобів підприємства, зношеність, яких станом на 31.09.2023 року складає 75%.

Збиток по підприємству від наданих ритуальних послуг становить 374 тис. грн.

За рахунок інших операційних доходів, а саме реалізації і установки памʼятників та коштів від оренди нежитлових приміщень підприємство сьогодні не є збитковим.

Середньомісячний дохід від надання ритуальних послуг, реалізації ритуальної належності та послуг з утримання кладовищ по підприємству за 9 місяців 2023року становить 2 млн. 660 тис. грн.

За дев’ять місяців 2023 року підприємством до місцевого і державного бюджету сплачено податків на суму – 4 млн. 278 тис.грн.

Новогрибельська І. В. продовжила інформувати присутніх про інші чинники які мають прямий вплив на перегляд тарифів.

В тарифах на ритуальні послуги, що надані в проєкті рішення на 2024 рік, збільшились витрати на енергоносії та матеріали у порівнянні з витратами в діючих тарифах, а саме:

  • дизельне пальне на 183,7%;

  • бензин А-95 на 161,4%;

  • електроенергія на 93,2 %;

  • вода на 33,3 %;

  • дрова на 106,0 %;

  • вивезення та знешкодження твердих побутових відходиів на 89,2 %

  • охорона на 37,7 %;

а також відповідно збільшення сум податків.

Тарифи на ритуальні послуги відповідно до мінімального переліку не переглядалися три роки.

Дані тарифи розраховані згідно діючого штатного розпису та витрат розрахованих на поховання на 7 діючих кладовищах м.Біла Церква

Збільшення тарифів на «Копку могил» з січня 2024 року в середньому складає до 30%, у порівнянні з діючими тарифами сьогодні, прийнятими з 1січня 2021року.

Основною статтею витрат у тарифі на «Копку могил» є заробітна плата та єдиний соціальний внесок, що складає до 75 % від загальних витрат.

Існуюча вартість послуг не буде відшкодовувати реальних витрат підприємства.

Якщо КП БМР «Спецкомбінат» буде надавати ритуальні послуги, що підпадають під регулювання, по діючим тарифам – збитки підприємства за рік складуть 922 тис. грн.

КП БМР «Спецкомбінат» займається похованням загиблих військовослужбовців та гідним доглядом за їх могилами на Алеї Слави, що знаходиться на кладовищі Сухий яр.

Вона запитала у Грисюка С.І. – за що розраховуються військові частини з підприємством?

Грисюк С.І. відповів, що підприємство з військовими частинами заключає договори на купівлю ритуального товару на суми від 8000грн. до 9000грн. Співпрацювати з ними важко, тому що частини розкидані по всій території України. Деякі частини ще не розрахувалися за квітень 2023 року. За ритуальні послуги на поховання військових підприємство заключє договора з Управлінням соціального захисту населення Білоцерківської міської ради.

Новогрибельська І. В. продовжила: згідно вашої інформації військові частини мають перед вами заборгованість за ритуальний товар для військовослужбовців, які загинули на війні до 780 тис.грн..

Грисюк С.І. відповів, що так. В зв’язку зі заборгованністю військових частин за ритуальний товар на підприємстві збільшується кредиторська заборгованість за товар і послуги перед контрагентами.

Новогрибельська І. В. зазначила що колектив даного підприємства виконує унікальну роботу в наш складний час.

Зараз вислухаємо думку кожного присутнього в цьому залі щодо прєкту регуляторного акта «Про тарифи на ритуальні послуги», які будуть враховані при наданні експертного висновку та при прийнятті рішення на засіданні виконавчого комітету Білоцерківської міської ради.

Виступили:

Кравець А.В. взяв слово. Він сказав що КП БМР «Спецкомбінат» має працювати стабільно. Необхідністю прийняття даного рішення є приведення тарифів на ритуальні послуги до економічно обґрунтованого рівня. Затвердження яких вплине на забезпечення своєчасного, у повному обсязі і якісного надання послуг. Крім того, приведення даних тарифів до економічно обґрунтованих витрат приведе до повної їх окупності, адже відшкодування їх збитковості не передбачено чинним законодавством України.

Даний регуляторний акт не може бути вирішений за допомогою ринкових механізмів, оскільки виключно до компетенції органів місцевого самоврядування належать повноваження щодо затвердження тарифів для комунального підприємства.

Ми маємо розглянути і підтримати даний економічно обґрунтований тариф.

Держава запитає чому тариф економічно не обґрунтований, чому не сплачуються податки?

Підприємство має працювати стабільно, працювати тільки на умовах  самоокупності та самофінансування  і отримувати прибутки щоб сплачувати податки до держави.

Новогребельська І.В. додала що ви можете запитати чому не надати право приватним компаніям виконувати цю роботу? Ви повинні розуміти що це якість роботи, не можна хаотично проводити поховання громадян на наших кладовищах. Підприємство слідкує за порядком, веде облік поховань і перепоховань..

У кого є питання?

Коломієць О. запитав. Скажіть чому сьогодні вже копаються могили на кладовищі, по якому тарифу вони будуть надаватися?

Грисюк С.І. відповів. Іде підготовка до зимового періоду, знімається від 20см до 50см грунту і засипається тирсою або шолухою. Це робиться для того щоб коли буде мороз, полегшити роботу нашим працівникам. Це стосується тільки нових поховань, а ще є поховання в огорожі до 70% . Яких передбачити ми не можемо.

Новогребельська І.В. запитала. По складовій тарифу запитання є?

Коломієць О. запитав. Що включається в вартість послуги копка могили до 2 м і більше?

Гутівська Л.В. відповіла. Послуга з копки могили «Могила в огорожі до 2 метрів і більше» включає в себе вартість копання могили тільки в огорожі з коефіцієнтом складності 1,2, Відповідно Норм часу на надання ритуальних послуг та виготовлення предметів ритуальної належності затверджених Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 03.03.2009 року №52 : довжиною від 1,6 метра до 2,4 метрів та шириною від 0,8 метра до 1,1метра, а саме без збільшення витрат на копку могили під спеціальну труну. Ці витрати підприємство відносить на зменшення прибутку по своїх результатах діяльності.

Ніжельський Д. запитав, Ви можете сказати який середній чек на ваші послуги зараз і який буде з новими тарифами?

Грисюк С.І. відповів, що протягом 2023 року середня вартість одного поховання складає до 12 000 грн, буде до 15 000 грн. Хочу зазначити що згідно чинного законодавства державою відшкодовуються родичам витрати на поховання за рахунок державних фондів.

Кравець А.В. додав. Що дані послуги необхідно виконувати вчасно і якісно. І потрібно не забувати, що підприємство обслуговує 9 кладовищ загальною площею до 60 гектарів, за останні 4 роки добавилося 5,3 гектарів новозбудованого кладовища – Новокиївське 3. Які потрібно доглядати, косити, прибирати, вивозити сміття. Для виконання якісно робіт і надання послуг потрібно справну техніку, інвентар, спецодяг.

Новогребельська І.В. запитала який рівень рентабельності застосовано при розрахунках тарифів на ритуальні послуги в проєкті рішення?

Гутівська Л.В. відповіла, що при розрахунку тарифів застосовано рівень рентабельності в розмірі до 15 % .

Новогребельська І.В. запитала, у кого ще є запитання?

Учасники засідання «круглого столу» відповіли: Немає.

Новогребельська І.В. запропонувала  схвалити проєкт рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про тарифи на ритуальні послуги» і винесли на погодження постійної комісії з питань інвестицій та розвитку підприємництва та на розгляд виконавчого комітету Білоцерківської міської ради .

Вирішили:

1. Схвалити проєкт рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про тарифи на ритуальні послуги» і винести на погодження постійної комісії з питань інвестицій, регуляторної політики, транспорту і зв’язку, торгівлі, туризму, послуг і розвитку підприємництва, власності, комунального майна та приватизації, розвитку агропромислового комплексу та на розгляд виконавчого комітету Білоцерківської міської ради.

Головуючий Інна НОВОГРЕБЕЛЬСЬКА

 

Секретар Лідія ДАНЮК