Яких правил безпеки щодо профілактики гострих респіраторних інфекцій треба дотримуватись в громадському транспорті

Дата : 
2020-08-12

Вірус SARS-CoV-2 (збудник COVID-19), як і інші респіраторні віруси, передається від людини до людини краплинним та контактним шляхами. Тому в місцях великого скупчення людей є високий ризик передачі інфекції.

Під час користування громадським транспортом може бути важко дотримуватись фізичного дистанціювання. Тому ретельне дотримання правил респіраторного захисту та гігієни рук є ключовими заходами безпеки.

Звичайно ж, за можливості, найкраще уникати користування громадським транспортом. Тепла пора року створює хороші умови для ходіння пішки та їзди на велосипеді.

Якщо ви все ж вирішили користуватися громадським транспортом, перед тим як зайти у нього необхідно надягти захисну маску (відповідно до Постанови Головного державного санітарного лікаря України від 21.05.20 №23 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при наданні послуг з перевезення пасажирів на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)»). Це дуже важливо: в транспорт рекомендовано  заходити у засобах індивідуального захисту, але не в респіраторі з клапаном, оскільки він має більший ризик зараження, ніж звичайна маска.

Якщо пасажири сидять поруч на кріслі, це не несе загрози зараження, оскільки вони дивляться в одному напрямку. Водночас варто не розмовляти з сусідом та не спілкуватися під час поїздки.

Під час поїздки у транспорті важко уникнути контакту з потенційно забрудненими поверхнями та предметами: поручнями, сидіннями, готівкою тощо. Тому після виходу слід пам’ятати, що руки забруднені і ними не можна торкатись обличчя, особливо очей, рота і носа.

За першої ж можливості, руки слід вимити водою з милом протягом 20-40 секунд або обробити дезінфектором із вмістом спирту не менше 60%.

Щодо оплати проїзду,  слід зазначити,  що ще до коронавірусу гроші вважалися одними з найзабрудненіших предметів вжитку, тому після контакту з ними необхідно обов’язково продезінфікувати руки.

Увага!   Якщо  ви маєте ознаки грипу та ГРВІ варто обмежити коло спілкування й не користуватися транспортом. Якщо ж цього уникнути не вдається, то не потрібно забувати про маски. Також закликаємо  дотримуватись соціальної дистанції попри те, що у транспорті це зробити практично не можливо, якщо він переповнений: заходити у салон по черзі, не створювати натовп.

Білоцерківське міськрайонне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Київській області