БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ ОБЕРЕЖНО, СКАЗ!

Дата : 
2020-07-13

Сказ – це смертельно небезпечна інфекційна хвороба тварин і людей, яка характеризується ураженням центральної нервової системи. Характеризується гострим перебігом і високою летальністю.

Джерела захворювання: інфіковані дикі та свійські тварини (лисиці, вовки, собаки, коти).

Передача збудника захворювання: укуси хворих тварин, ослизнення ними шкіри

Ознаки сказу тварин: головною ознакою захворювання на сказ тварини є зміна її поведінки. З’являються  дратівливість, а згодом млявість, втрата уважності, тварина часто лягає, дивно стрибає, здригається у судомах, голос у неї стає хриплим. Дикі звірі втрачають обережність, можуть і вдень, і вночі з’являтися у населених пунктах, нападають на людей і тварин. У поведінці домашніх тварин помітні, найперше, водобоязнь і світлобоязнь.

Ознаки захворювання у людей: тягучі болі, сверблячка у ділянці укусу, хоч рана давно загоїлась, підвищення температури тіла, головний біль, неспокій, безсоння (такий стан триває 1-3 дні). Потім виникає збудження і затримка дихання, водобоязнь (при спробі пити у хворого виникають судомні скорочення м’язів горла і гортані). З’являються галюцинації, параліч м’язів, що у більшості випадків закінчується смертю. 

Інкубаційний період (момент від укусу хворою твариною до появи клінічних симптомів) триває від 8 до 90 днів, рідше до 1 року, частіше 20-30 днів. Коротка інкубація відзначається при укусі голови, обличчя і кистей рук, довша - при укусі нижніх кінцівок. 

Дії при укусах тварин:  - промити рану мильною водою; - обробити рану настойкою йоду.

Укуси нещеплених домашніх і диких тварин несуть у собі ризик захворювання на сказ, тому  у будь-якому випадку слід обов’язково звернутись до лікаря!

Управління з питань з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту

Білоцерківської міської ради