Звіт про повторне відстеження регуляторного акта - рішення Білоцерківської міської ради «Про затвердження Положення про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва у місті Біла Церква»

Дата : 
2020-06-16

Звіт

про повторне відстеження регуляторного акта -

рішення Білоцерківської міської ради

«Про затвердження Положення про фінансово-кредитну підтримку

суб’єктів малого та середнього підприємництва у місті Біла Церква»

1. Вид та назва регуляторного акта: рішення Білоцерківської міської ради від 28 лютого 2019 року № 3452-67-VII «Про затвердження Положення про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва у місті Біла Церква».

2. Назва виконавця заходів з відстеження: управління економіки Білоцерківської міської ради

3. Цілі прийняття акта:

Затвердження Положення про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва у місті Біла Церква сприятиме:

- впровадженню в місті Біла Церква прозорого механізму фінансово-кредитної підтримки суб’єктів МСП;

- забезпеченню доступу суб’єктів МСП до фінансово-кредитних ресурсів за прийнятною відсотковою ставкою;

- забезпеченню зростання інвестиційної та економічної активності МСП: створення нових робочих місць, збільшення надходжень до бюджету міста Біла Церква та зростання показників добробуту мешканців територіальної громади міста.

4. Строк виконання заходів з відстеження результативності: з 12.05.2020 року по 11.06.2020 року.

5. Тип відстеження: повторне

6. Методи одержання результатів відстеження:

Методом відстеження результатів є аналіз статистичних даних.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних: дані відділу бухгалтерії виконавчого комітету міської ради, фінансово-кредитних установ, суб’єктів господарювання, які задіяні у реалізації регуляторного акта.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта:

 

№ з/п

Показники

2019 рік

І півріччя

2020 року

1

2

3

4

1

Рівень інформованості суб’єктів МСП з основних положень акту

100%

100%

2

Кількість суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб - підприємців, які отримали ФКП, осіб

-

-

3

Осяг коштів ФКП, які отримали суб’єкти господарювання (кредитні кошти банку та кошти бюджету міста Біла Церква), грн

-

-

4

Зростання розміру надходжень до міського бюджету, пов’язаних з дією регуляторного акту, грн

-

-

5

Кількість створених додаткових робочих місць суб’єктами МСП, що отримали ФКП, од

-

-

6

Налагодження випуску конкурентоспроможної продукції (товарів, робіт, послуг) та збільшення обсягу виробництва суб’єктами МСП в м. Біла Церква, грн

-

-

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей:

Головними показниками результативності регуляторного акта є розширення кола суб’єктів МСП, які отримали доступ до кредитних ресурсів, зростання обсягів виробництва та збільшення кількості робочих місць.

З моменту прийняття Положення про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва у місті Біла Церква» в законодавстві України відбулися суттєві зміни.

На даний час згідно Державної програми стимулювання економіки для подолання негативних наслідків, спричинених COVID-19, впроваджуються комплексні системи заходів для стабілізації та сталого розвитку економіки України, зростання зайнятості населення шляхом збереження існуючих і стимулювання створення нових робочих місць. Запроваджена окрема державна програма пільгового кредитування бізнесу «Доступні кредити  5-7-9».

Згідно з наказом Міністерства фінансів України № 5 від 11 січня 2020 року було змінено найменування Німецько-Українського фонду, утвореного відповідно до Указу Президента України від 01 червня 1998 № 574/98 «Про Німецько-Український фонд», постанови Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1999 року № 628 «Про Німецько-Український фонд», на «Фонд розвитку підприємництва» (ФРП), який є правонаступником всіх прав та зобов’язань Німецько-українського фонду. Єдиним учасником ФРП є Уряд України в особі Міністерства фінансів України. Статут Фонду розвитку підприємництва, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14 лютого 2020 року № 66. ФРП здійснює відбір банків-партнерів та моніторинг їх фінансового стану відповідно до Угоди про співробітництво від 09 липня 2019 року укладеної з виконавчим комітетом Білоцерківської міської ради.

Також, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 року № 600-р затверджений перспективний план формування територій громад Київської області, яким в Перелік спроможних територіальних громад Київської області включена Білоцерківська ОТГ з центром в місті Біла Церква.

У зв’язку з вищевикладеним можна зробити висновок, що Положення про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва потребує прийняття у новій редакції.

Міський голова                                                                             Геннадій ДИКИЙ