Обережно, грип!

Дата : 
2019-11-18

Щороку в Україні у сезоні осінь/зима підвищується рівень захворюваності на грип та ГРВІ. Станом на 18.11.2019 року епідемічний поріг ще не перевищено, але готуватися до боротьби з цими недугами потрібно вже зараз.

Грип – це гостра вірусна інфекційна хвороба, що характеризується ураженням верхніх дихальних шляхів, інтоксикацією та гарячкою.

Грип починається гостро: з’являється  висока температура тіла (до 40 °C), яка не спадає декілька днів, головний біль, а також біль в очних яблуках, суглобах, м’язах. Пізніше приєднується сухий кашель. Можуть бути нудота та блювання, які пов’язані з інтоксикацією. Тяжкість перебігу хвороби залежить від загального стану організму, віку, наявності (або відсутності) імунітету до певного типу вірусу грипу, який постійно змінюється за своєю природою.

Як ускладнення, можуть виникати ураження серцево-судинної системи, пневмонія, трахеобронхіт, менінгоенцефаліт.

Перебіг ГРВІ характеризується такими ж симптомами, але їх прояви менш інтенсивні і рідше виникають ускладнення. 

Профілактичні заходи спрямовані насамперед на підвищення несприйнятливості організму до дії збудників грипу та ГРВІ, а також заходи санітарно-гігієнічного спрямування. Насамперед необхідно:

- вести здоровий спосіб життя;

- частіше гуляти на свіжому повітрі;

- здійснювати провітрювання і вологе прибирання житлових приміщень;

- дотримуватися раціонального харчування з великою кількістю свіжих овочів та фруктів;

- підбирати одяг відповідно до сезону;

- по можливості,  уникати контакту з хворими людьми;

- своєчасно вакцинуватись (за 2-3 тижні до можливого початку епідемічного періоду).

      На сьогодні одним з найефективніших специфічних методів профілактики грипу залишається вакцинація протигрипозною вакциною, до складу якої обов’язково входять штами вірусів, які можуть стати можливою причиною захворювання. Профілактичні щеплення сприяють виробленню захисних противірусних антитіл до грипу.

      Бережіть своє здоров’я, не займайтесь самолікуванням. При появі вищеперерахованих симптомів грипу та ГРВІ, своєчасно звертайтесь до лікаря, щоб уникнути ускладнень!

 

Інформація від управління охорони здоров’я БМР