Обережно: паразитарні захворювання!

|  28. 02. 2025

28 лютого відбулася пресконференція для місцевих ЗМІ, яку провели в.о. начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Білоцерківського району ГУ Держпродспоживслужби в Київській області Леонід Джміль та лікар-паразитолог, заступник директора Білоцерківської районної філії ДУ «Київський ОЦ КПХ МОЗ» Ірина Дєдова. Вони донесли інформацію про паразитарні захворювання, а зокрема ті, які є найбільш актуальними в нашій громаді та реєструються щорічно. 

Ірина Дєдова зазначила, що серед паразитарних захворювань трапляються протозойні, найпростіші та гельмінтози. Серед найпростіших реєструються лямбліоз, або «хвороба туги» - 17 випадків у минулому році та 27 у позаминулому, та завізна малярія, що пов’язано зі зміною клімату, потеплінням. Окремі випадки цього захворювання були зареєстровані у минулому році. 

«Діагностується тільки 10% захворювань від фактично наявних», - відмітила Ірина Дєдова.

Серед гельмінтозів найчастіше трапляється аскаридоз (до 200-300 випадків щорічно, у минулому році було зареєстровано 119 випадків), на який найбільше хворіють діти – понад 60% випадків, а також ентеробіоз – контактний гельмінтоз, який передається через іграшки, постільну білизну (майже 90% випадків зараження серед дітей, 10% - інші члени сімей).

У минулому році також фіксувалися випадки захворювань на опісторхоз, причиною передачі якого є рибні продукти, які пройшли недостатню термічну обробку.

Під час пресконференції фахівці звернули увагу на те, що в цьому році було зареєстровано захворювання на трихінельоз у дитини, випадків якого у нашій громаді не було понад 10 років.

Леонід Джміль, який зупинився на небезпечних наслідках цього захворювання, наголосив, що воно вражає практично всіх тварин та птахів, які харчуються падаллю. Збудником хвороби є трихінела спіраліс.

Люди можуть заразитися цією хворобою через вживання м’яса та м’ясних продуктів (сала, ковбас, битків, фаршу), придбаних на стихійних ринках. Тому щоб убезпечити себе від захворювання, потрібно купувати продукцію виключно в магазинах, які реалізують ліцензовану продукцію від м’ясопереробних підприємств, та на агропромислових ринках, у визначених м’ясних павільйонах, призначених для торгівлі продукції тваринного походження, де вся продукція проходить ветсанекспертизу.

«М’ясо, а переважно це свинина, яка потрапляє на ринки, має проходити трихінелоскопію. У разі виявлення ознак хвороби тушу тварини утилізують», - наголосив фахівець.

За зовнішніми ознаками розпізнати заражену м’ясну продукцію неможливо, також не має значення кількість її споживання.

Фахівці зазначили, що симптомами хвороби є набряк повік та обличчя, біль у животі та м’язах, розлади травлення, нудота, підвищена температура тіла (до 40-41°С), шкірні висипи, відповідні показники імуноферментного аналізу крові.

Небезпека в тому, що захворювання проявляється не одразу, а через 4-5 днів. А подальші стадії, які тривають 4-8 тижнів, можуть мати такі ускладнення, як міокардити, невралгії і навіть набряк мозку. Перенесений трихінельоз може спричиняти інвалідизацію людини. Летальність хвороби становить 18-20%.

Профілактикою гельмінтозів різних видів є дотримання правил особистої гігієни, миття рук, своєчасне та ретельне прибирання житлових приміщень, миття фруктів та овочів перед споживанням, а також вживання м’яса та м’ясних продуктів, які пройшли необхідну лабораторну експертизу та термічну обробку.

Тож бережіть себе та будьте здорові!