Робота зі створення безбар’єрного простору для людей з інвалідністю у Білоцерківській громаді триває

|  05. 07. 2024

4 липня відбулося чергове засідання  комітету з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на території Білоцерківської міської територіальної громади. Провів засідання голова комітету – заступник міського голови Олег Усенко.

У ході засідання до членів комітету було доведено інформацію про засідання Комітету доступності, який функціонує при Київській ОДА та ознайомлено із основними завданнями, які розглядалися на ньому.

Зокрема, одним із них є необхідність проведення моніторингу та оцінки ступеня безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю у 2024році. На виконання даного моніторингу управлінням містобудування та архітектури міської ради вже надіслані листи розпорядникам та утримувачам будівель. Планується перевірити: споруди цивільного захисту; заклади охорони здоров’я, освіти; центри надання адміністративних послуг; будівлі надавачів соціальних послуг та соціального захисту населення. У переліку об’єктів які будуть промоніторені також залізничні вокзали, автовокзали, фінансові установи, поштові відділення та об’єкти благоустрою (площі, парки, сквери) та пішохідні шляхи руху на центральних вулицях, зупинки громадського транспорту тощо.

Олег Усенко наголосив, що робота з визначення ступеня безбар’єрності вищезазначених об’єктів має бути проведена відповідально і до кінця поточного місяця мають буди зібрані дані, які враховуватимуться в подальшій роботі.

Під час засідання було прозвітовано про виконання заходів по забезпеченню безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури на території Білоцерківської МТГ у 2024р.

Також було акцентовано увагу на формуванні наступного аналогічного Плану заходів на 2025-2027 рр., тому управлінням містобудування та архітектури міської ради здійснюється прийом пропозицій від членів комітету.

Присутні на заході також обговорили необхідність врахування максимальної кількості заходів, аби створити безбар’єрний простір у громаді, оскільки це , на жаль, є одним з викликів сьогодення. Наголосили, що План заходів повинен мати фінансове підкріплення, адже тільки тоді заходи, в порядку пріоритетності, який визначить комітет доступності, матимуть шанс на реалізацію, а відтак, покращаться умови для людей з інвалідністю.

Члени комітету доступності подякували за вже проведену роботу у громаді, адже ряд пропозицій які вони надавали, як представники організацій, які опікуються людьми з інвалідністю, вже виконані. Так, на низці вулиць за запитами, понижені бордюри, проведено благоустрій територій, встановлені звукові оповіщувачі на світлофорних об’єктах на великих перехрестях, облаштовані пандусами входи до ряду приміщень та ін.

Крім того, ще було акцентовано увагу на ряд проблемних питань, які потрібно вирішити, аби створити належну доступність для маломобільних груп населення у громаді. Серед таких питань: благоустрій території та облаштування автомобільної стоянки біля приміщення управління соціального захисту населення, за адресою: пров.Ковальський,14; благоустрій території біля підприємства УТОС та частини тротуарів по вул. Ярмаркова, Павліченко, б-р Княгині Ольги.

Окремо було піднято питання щодо забезпечення доступності у багатоквартирних будинках, де проживають люди з інвалідністю та доступності до других-третіх поверхів у приміщеннях деяких лікарняних установ.

Також було заслухано інформацію щодо виконання протокольних доручень попереднього засідання комітету доступності.

Тож, робота зі створення безбар’єрного простору для людей з інвалідністю у Білоцерківській громаді триває.

Фото