Зустріч із представниками посольства Республіки Чехія в Україні

|  16. 01. 2024

15 січня Білу Церкву відвідали представники посольства Республіки Чехія в Україні – заступник посла Чеської Республіки Їржі Прецлік та капітан, заступник аташе з питань оборони Крістина Врбова.

Візит відбувся з нагоди 80-ї річниці визволення Білої Церкви від нацистських окупантів.

У зустрічі взяли участь міський голова Геннадій Дикий та його заступник Катерина Возненко.

Під час зустрічі міський голова наголосив, що Білоцерківська громада пам’ятає внесок чехословацьких воїнів, які під час Другої Світової війни брали участь у вигнанні нацистських окупантів з Білої Церкви.

«На жаль, сьогодні в Україні війна, і майже кожен день гинуть білоцерківці. Але це не означає, що ми не повинні пам’ятати про те, що відбувалося 80 років тому, – зазначив Геннадій Дикий. – Братські могили та інші меморіальні місця, пов’язані з ратним подвигом чеських та словацьких воїнів, завжди будуть доглянуті вдячними жителями громади. Ще багато поколінь білоцерківців будуть приходити сюди з квітами. Як і 80 року тому, ми знову відчуваємо підтримку, яку сьогодні надає Чеська Республіка – не тільки політики, але й прості громадяни».

Представники чеської делегації, у свою чергу, висловили вдячність Білоцерківській громаді за те, що під час проведення заходів з нагоди 80-ї річниці визволення Білої Церкви від нацистської окупації вшанували пам’ять чехословацьких воїнів, які загинули під час вигнання з нашого міста німецьких окупантів.

Як і 80 років тому, Чехія сьогодні допомагає Україні та перебуває серед країн-лідерів, які найбільше підтримують Україну як в озброєнні, так і на політичній арені.

«Ми точно знаємо, де правда, а де брехня», – підкреслив під час розмови заступник посла Чеської Республіки Їржі Прецлік.

Учасники зустрічі також зосередили увагу на питаннях життєдіяльності Білоцерківської громади в умовах війни та виклики, які доводиться вирішувати.

У рамках візиту представники посольства Чеської Республіки відвідали Парк Слави та пам’ятний знак «Висота 208,4 м». Разом із представниками місцевої влади, гості вшанували пам’ять захоронених чеських та словацьких солдатів, які загинули, визволяючи Білу Церкву від нацистських загарбників. А також поклали квіти до портретів Героїв, які загинули в російсько-українській війні.

Фото