Офіційна делегація з Білої Церкви відвідала Німеччину

|  17. 11. 2023

Війна згуртувала українців та водночас посилила дружні зв’язки України та Білоцерківської громади зокрема з європейськими країнами, серед яких і Німеччина. Днями міський голова Геннадій Дикий, його заступник Василь Морський та депутати Білоцерківської міської ради Анатолій Ляшенко та Микола Дашкевич здійснили робочий візит до німецьких міст: Брауншвейга, яке стало містом-побратимом Білої Церкви в минулому році, та Люнебурга, із яким Білу Церкву поєднує багаторічна дружня співпраця. 

10 листопада в місті Люнебург делегація насамперед відвідала підприємства, які допомагають Білоцерківській громаді у подоланні наслідків повномасштабного вторгнення. Також відбулася зустріч з мером (бургомістром) Люнебурга Клаудією Каліш, якій на знак щирої вдячності за постійну допомогу від громади було вручено нагрудний знак «За заслуги перед містом».

Делегація з Білої Церкви була запрошена на масштабний захід для підприємців «Lunale 2023», на якому міський голова Геннадій Дикий презентував Білоцерківську громаду перед найкращими підприємцями Нижньої Саксонії. У своєму виступі Геннадій Дикий  зосередив увагу на житті громади до та після повномасштабного вторгнення, а також наголосив на тому обсягу допомоги, який був наданий Білоцерківській громаді від уряду та народу Німеччини. Виступ був сприйнятий дуже тепло та вразив присутніх стійкістю наших людей. 

У Люнебурзі представники делегації поспілкувалися з вихованцями Центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Злагода», які з початком повномасштабного вторгнення знайшли прихисток у цьому місті. За півтора роки перебування в Німеччині діти отримали максимальну підтримку – як від благодійного фонду «Хоф Шлютер» (голова – Андре Новотні), так і від муніципалітету Люнебурга, який опікується ними і надає всі можливості для їхньої повноцінної освіти та розвитку. 

Варто відмітити, що співпраця Білої Церкви з благодійним фондом «Хоф Шлютер» триває вже понад 20 років, а після повномасштабного вторгнення росії лише зміцніла. Завдяки голові благодійного фонду «Друзі – дітям Чорнобиля», депутату Білоцерківської міської ради Миколі Дашкевичу, який налагодив співпрацю з німецькими друзями, білоцерківці, які найбільше потребують підтримки, завжди її отримують. Від фонду «Хоф Шлютер» муніципалітет нашого міста неодноразово отримував допомогу у вигляді транспортних засобів, обладнання та інструментів, які використовуються в  Білоцерківській громаді.

Завітавши до Брауншвейгу, 12-13 листопада делегація зустрілася з представниками  місцевої Торгово-промислової палати і відвідала приміщення асоціації «Вільна Україна», який об’єднує українців цього міста. Також відбулася зустріч із мером Брауншвейгу – доктором Торстеном Корнблумом, якому на знак вдячності за надану Білоцерківській громаді допомогу теж був вручений нагрудний знак «За заслуги перед містом».

У рамках візиту, на запрошення партнерів, 14-15 листопада делегація взяла участь у роботі Німецько-української конференції муніципальних партнерств у місті Лейпциг. Конференція проходила під патронатом Президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайера, який виступив на конференції з вітальним виступом. До обговорення співпраці онлайн долучився і Президент України Володимир Зеленський. Основною темою конференції стали дружні відносини між органами місцевого самоврядування Німеччини та України та їхня роль у повоєнному відновленні нашої держави. Учасниками заходу були мери та представники муніципалітетів обох країн. 

Міський голова Геннадій Дикий поділився враженнями від візиту до Німеччини:

«Загалом ця поїздка стала для нашої делегації надихаючою. Така потужна підтримка України Німеччиною відкриває нові горизонти у майбутній співпраці з цією європейською державою. А зараз я дуже дякую усім німецьким партнерам та їхнім командам за допомогу. Особлива вдячність Андре Новотні (голова благодійної організації «Хоф Шлютер») та Миколі Дашкевичу, які і стали рушійною силою для становлення, зміцнення та розбудови цих зв’язків і джерелом невпинної допомоги і довіри з боку Німеччини».

 


 

>>> Більше світлин <<<