Відбувся «круглий стіл» з обговорення тарифів на ритуальні послуги

|  16. 11. 2023

16 листопада відбулося засідання «круглого столу» з обговорення проєкту регуляторного акта – рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про тарифи на ритуальні послуги». Засідання провели Перший заступник міського голови Інна Новогребельська та заступник міського голови Анатолій Кравець.

Проєкт регуляторного акта про тарифи на ритуальні послуги був розроблений у зв’язку з тим, що діючі тарифи на ритуальні послуги, які були затверджені рішенням виконавчого комітету Білоцерківської міської ради від 22 грудня 2020 року №756, станом на 01.01.2024 року будуть збитковими і не покриватимуть фактичних витрат підприємства на їх надання.

«Враховуючи пандемію та початок повномасштабного військового вторгнення, у 2022 році не було перегляду жодних тарифів. Тому зараз запущено процедуру приведення тарифів до економічно обґрунтованих на послуги, які надає комунальне підприємство Білоцерківської міської ради «Спецкомбінат з надання ритуальних послуг», - пояснила Інна Новогребельська.

У разі впровадження даного регуляторного акта підприємство отримає економічно обґрунтовані тарифи, а населення – своєчасні, якісні і в повному обсязі ритуальні послуги, пов’язані з похованням.

Зміна тарифів КП БМР «Спецкомбінат з надання ритуальних послуг» зумовлена такими чинниками:

- підвищення розміру мінімальної заробітної плати з 6000 грн, яка діяла з 01.01.2021 року, згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» від 15.12.2020 р. №1082-IX до 7 100 грн з 01.01.2024 року та 8 000 грн з 01.04.2024р., згідно з проєктом Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» від 15.09.2023 р. №10000 збільшення на 29,6%. Розмір мінімальної заробітної плати, яка взята до розрахунку діючих тарифів, становить 6 000 грн, тобто на 33,3% менше запланованої на 2024 рік. У результаті мінімальна заробітна плата, яка закладена в тарифах з 1 січня 2024 року, була усереднена і становить 7 775 грн (зросла на 29,6%).

- зростання вартості матеріалів, енергоносіїв, тарифів на електроенергію, водопостачання, послуг із вивезення твердих побутових відходів та інших комунальних послуг, здорожчання пального тощо.

«Особливо важливим у цій ситуації є фінансово стабільний економічний стан підприємства, а для цього необхідний економічно обґрунтований тариф на надання послуг. Тому підтримавши цей проєкт рішення, ми зможемо забезпечити у подальшому стабільну роботу підприємства», - наголосив заступник міського голови Анатолій Кравець.

Директор КП БМР «Спецкомбінат з надання ритуальних послуг» Сергій Грисюк зазначив, що середньомісячний дохід підприємства від надання ритуальних послуг, реалізації товарів ритуальної належності та послуг з утримання кладовищ за 9 місяців поточного року становить 2 млн 660 тис. грн. Спецкомбінат отримав 123 тис. грн прибутку, який був використаний на модернізацію основних засобів підприємства, зношеність яких становить на сьогодні 75%.

Діяльність Спецкомбінату важлива тим, що він обслуговує близько 60 га території кладовища, проводить близько 140 поховань на місяць. Крім того, підприємство забезпечує уникнення хаотичного поховання померлих; проводить роботу щодо поховання невстановлених осіб тощо.

У подальшому проєкт рішення буде винесений на розгляд виконавчого комітету Білоцерківської міської ради.

Ознайомитися з проєктом рішення можна на офіційному сайті Білоцерківської міської ради за посиланням: https://new.bc-rada.gov.ua/miska_rada/normatyvni_akty/826_pro_taryfy_na_rytualni_posluhy.html.

У заході взяли участь: депутати Білоцерківської міської ради Андрій Король та Юрій Кошляк, представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

ФОТО