Фонд URGENT розглядає можливість реалізували у Білій Церкві реабілітаційний проєкт

|  16. 05. 2023

Цими днями до Білої Церкви вчергове приїхав засновник і керівник Американського Благодійного Фонду URGENT Олександр Топоровський.  Про допомогу Фонду саме нашій громаді та військовим ми писали раніше (https://new.bc-rada.gov.ua/pro_misto/novyny/amerykanskyi_blahodiinyi_fond_urgent_maie_vahomu_pidstavu_dopomahaty_same_bilii_tserkvi.html)

17 травня з Олександром зустрівся міський голова Геннадій Дикий. На зустрічі також були присутні представники даного Фонду в Україні – депутат міської ради Андрій Король та депутат міської ради, заступник керівника Агенції стратегічного розвитку Білої Церкви Оксана Сахарова, Вікторія Рудешко  та заступник міського голови Катерина Возненко.

Під час зустрічі міський голова розповів гостю про заходи, які здійснюють у громаді щодо забезпечення безперебійного функціонування всіх систем життєзабезпечення в умовах війни (водопостачання та водовідведення, тепло-,  електро- та газопостачання; забезпечення зв’язком; облаштування укриттів у навчальних закладах та багатоповерхових житлових будинках тощо).

Олександр Топоровський наголосив, що Фондом знов проведена робота й зараз  по дорозі до України йде 7 тис. тон гуманітарної допомоги від американського народу, яка включає медикаменти, які передадуть нашим лікарням №1 та №2 та продукти для дітей з інвалідністю, які потребують безлактозного і безглютенового харчування.

Розуміючи, що у нашій державі йде війна і захисники  захищаючи Батьківщину втрачають здоров’я пан Олександр зазначив: «Однією з причин мого приїзду цього разу є пропозиція створення у Білій Церкві реабілітаційного центру для військових. Після завершення війни чимало громадян матимуть  потребу у медичній та психологічній реабілітації. Ми маємо ідею і, аби розпочати повноцінну роботу по залученню допомоги в Америці, хочемо отримати погодження від місцевої влади. Також є необхідність подальшої співпраці в питанні  написання відповідної програми, розгляду варіантів, де потенційно може бути розміщений центр та ін».

Геннадій Дикий наголосив, що такий реабілітаційний центр є вкрай необхідним для громади, враховуючи, що Біла Церква визначена центром госпітального округу, у який їхатимуть отримувати послуги пацієнти з усього району: «Ми повністю підтримуємо ідею створення реабілітаційного центру. Крім того, я переконаний, що і весь депутатський корпус підтримає варіанти його співфінансування  в частині проведення ремонту приміщення тощо. Ми сприятимемо та всіляко підтримуватимемо такий проєкт».

Учасники зустрічі обговорили можливі варіанти щодо розміщення центру у вже існуючих приміщеннях, забезпечення його необхідним реабілітаційним обладнанням та тренажерами, навчання фахівців, юридичного супроводу, можливості комплексної роботи із родинами військовослужбовців тощо.

Присутні також зупинилися і на проєкті, який вже реалізується - «Освітня Платформа Відкритого Діалогу» для учнів віком 12-14 років. Проєкт, у якому відбувається онлайн спілкування українських та американських учнів став ефективним та популярним. Першими в ньому взяли участь учні Білоцерківського ліцею іноземних мов-гімназії №9, продовжили діти з Білоцерківського природничо-математичного ліцею-гімназії № 16 ім. М.Кириленка та Білоцерківського колегіуму. Зараз мають бажання долучитися університети та коледжі, які функціонують у місті.

Також Американський Благодійний Фонд URGENT допомагає Білоцерківській гімназії – початковій школі № 15 облаштуванням кімнати побутового орієнтування для дітей, які здобувають інклюзивну освіту і ця кімната дозволить діткам з інвалідністю краще адаптуватися до побуту.

Олександр Топоровський  зауважив, що прагне наступним етапом втілення даного освітнього проєкту започаткувати обмін кращими учасниками. Відмітив, що американські діти у захваті від участі у проєкті та з нетерпінням чекають на спілкування з українськими дітьми.

І як підсумок, пан Топоровський наголосив, що і Благодійний фонд, який він очолює і громада м.Клівленд (штат Огайо), яка наразі збирає допомогу для України готова до подальшої постійної співпраці на багато років й має намір укласти партнерські стосунки між містами.  У свою чергу міський голова зауважив, що Білоцерківська громади буде рада мати місто-побратима у США і із задоволенням братиме участь у обміні досвідом. 

Білоцерківська громада дякує громаді м. Клінвленд  та  керівнику Американського Благодійного Фонду URGENT Олександру Топоровському за підтримку та допомогу.  Міський голова вручив від імені громади пану Олександру нагрудний знак «Відзнака міського голови».

фотогалерея