Білоцерківська міська територіальна громада долучилась до ініціативи щодо обміну інформацією, яка міститься у реєстрі громади, з нотаріусами регіону

|  07. 04. 2023

6 квітня відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Центральним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції (м.Київ), Відділенням Нотаріальної палати України в Київській області та Виконавчим комітетом Білоцерківської міської ради.

 

Документ має на меті упорядкувати взаємовідносини щодо електронної взаємодії між структурами, щодо обміну інформацією, яка міститься у реєстрі територіальної громади і є необхідною для здійснення нотаріусами області своєї професійної діяльності. Відтак, це прибере необхідність відвідування декількох служб для отримання необхідних в нотаріальних процедурах документів і комунікація між сторонами стане оперативнішою та максимально зручною для громадян.

Кирило Міненко начальник Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) зазначив: Раніше для оформлення, наприклад, спадщини, громадянин спочатку звертався до нотаріуса, який давав перелік необхідних документів, і громадянин мав збирати їх в різних інстанціях. Ми скорочуємо цей шлях. Тепер частину необхідних довідок, нотаріус може отримати самостійно, надіславши запит до ЦНАПу. Подібна співпраця вже налагоджена в 12 громадах Київської області, це вже дало позитивні результати. І сьогодні ми тут, оскільки розуміємо, що цей продукт працює, він є корисним і зручним для громадянина, тому його потрібно розвивати.

Міський голова Геннадій Дикий подякував за цю ініціативу і запевнив, що зі свого боку міська влада зробить все необхідне аби жителі громади мали можливість не витрачати зайвий час на отримання тих чи інших довідок. Так само, впровадження цього проєкту полегшить роботу працівникам ЦНАПу, оскільки це дозволить зменшити черги відвідувачів.

Отож планується, що у рамках співробітництва будуть опрацьовані умови взаємодії в електронному форматі між зазначеними структурами.

Як зазначила Каріна Дерун голова відділення Нотаріальної палати України в Київській області, передбачається, що Меморандум також сприятиме поліпшенню роботи з надання нотаріальних послуг населенню Білоцерківської міської територіальної громади. Оскільки після підписання Меморандуму нотаріуси зі свого боку зобов’язуються організувати раз на місяць надання безоплатних консультацій у приміщенні Центру надання адміністративних послуг в порядку їх черговості. Якщо виникне потреба робити такі консультації частіше, вони готові це зробити, оскільки налаштовані на плідну і тісну співпрацю.

Керуюча справами виконавчого комітету Білоцерківської міської ради Анна Олійник запевнила, що міська влада зі свого боку підготує приміщення, де нотаріуси зможуть надавати безплатні консультації жителям нашої громади, відповідні оголошення з графіком прийому згодом буде оприлюднено на офіційному сайті ради та сторінках в соцмережах.

 До зустрічі долучились також заступник голови КОВА Власюк В.В., керівник Департаменту цифровізації та економіки КОВА Погребна Н.О., регіональний керівник Центрального управління Міністерства юстиції (м.Київ)  Гдичинський В.Б., Начальник Управління нотаріату Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Нестеренко В.І., начальник відділу з питань нотаріату у Київській області Управління нотаріату Марищук С.А.