Відкриття ресурсної кімнати для дітей, які мають особливі освітні потреби

|  24. 05. 2021

24 травня на базі Білоцерківського навчально-виховного об'єднання «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №15 - дитячо-юнацький спортивно-оздоровчий клуб» відбулося відкриття ресурсної кімнати для дітей, які мають особливі освітні потреби.

Наше місто одним із перших в Україні долучилося до питанняадаптації дітей з особливими освітніми потребами в загальноосвітнє середовище. Адже завдяки інклюзивній освіті діти з неповносправністю можуть крокувати у доросле життя, як активні члени суспільства. Така система освітніх послуг дає дітям право навчатися за місцем проживання в умовах загальноосвітнього навчального закладу. Інклюзивна освіта вчить усіх дітей працювати в команді та як потрібно спілкуватися й функціонувати разом із дітьми у яких інші можливості.

Так, для дітей із особливими потребами у Білій Церкві створено сприятливі умови для навчання, виховання й розвитку у загальноосвітніх навчальних закладах №5, 11, 15, 20, де впроваджується інклюзивне навчання.

Тож, для зменшення психоемоційної напруги і для легшої адаптації у суспільстві одним із найкращих методів соціалізації є створення ресурсних кімнат.

Із основними функціями новоствореної ресурсної кімнати присутніх ознайомила директор БНВО “ЗОШ №15-ДЮСОК” Наталія Слободянюк. За її допомогою викладачі навчають дітей із різними нозологіями самостійності у приготуванні простих страв. Сенсорний стіл підказує порядок приготування тої чи іншої страви, а таблички біля кухонних приборів допомагають дотримуватися алгоритму їх використання та безпеки поводження.

«У цій школі на сьогодні навчається 50 дітей із особливими освітніми потребами. І такий підхід до адаптації їх у суспільстві нам дійсно потрібний. Багато людей, які виховувалися у подібних закладах, зараз працюють в наших комунальних підприємствах.І керівники цих підприємств відгукуються про своїх особливих працівників найкращими словами, що це дуже відповідальні у роботі люди. Тобто при правильному підході, відповідному вихованні та особливій увазі, такі діти стають повноцінними членами суспільства», - зазначив міський голова Геннадій Дикий.

Ремонт та оснащення даної кімнати – близько 200 тис. грн - було профінансоване частково із освітньої субвенціїна надання підтримки особам із особливими освітніми потребами, а частково – небайдужими людьми, яких цього дня відзначив подяками начальник освіти та науки міської ради Юрій Петрик; це -  керівник ПП "БУДМАРКЕТ" Олена Дика, приватний підприємець Марія Петраш, приватний підприємець Костянтин Сарапуца, представники ГО «МИ-особливі» Ніна Камінна та Любов Курінна.

У заході також взяла участь заступник міського голови Катерина Возненко.

Для довідки: БілоцерківськеНВО «ЗОШ І-ІІІ ступенів №15 - ДЮСОК»працює в умовах інклюзивного навчання з 2000 року.На даний час у Білій Церкві функціонує два інклюзивно-ресурсних центри. Відповідно до нормативних документів, такі заклади обов’язково мають функціонувати у територіальних громадах один на 12 тис. дітей. У нашому місті дитячого населення більше 36 тис.