Біла Церква посідає 7 місце за кількісним показником наборів даних серед розпорядників інформації на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних

|  30. 01. 2020

Білоцерківською міською радою та її виконавчим комітетом систематично здійснюється робота щодо впровадження в місті прозорості, відкритості, доступності з використанням усього спектру інформаційно-комунікаційних технологій. Громадяни мають змогу отримати доступ до інформації як за допомогою низки електронних сервісів, які функціонують на офіційному сайті Білоцерківської міської ради (bc-rada.gov.ua), так і загальнодержавних, а зокрема Порталу відкритих даних (data.gov.ua).

Єдиний державний веб-портал відкритих даних, data.gov.ua – український урядовий веб-сайт, створений з метою зберігання публічної інформації у формі відкритих даних та забезпечення надання доступу до неї широкому колу осіб за принципами, визначеними у Міжнародній хартії відкритих даних, до якої Україна приєдналася у жовтні 2016 року. Портал відкритих даних було створено відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» та постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року № 835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних». Порядок ведення Єдиного державного веб-порталу відкритих даних регламентовано постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 р. № 867 «Деякі питання оприлюднення публічної інформації у формі відкритих даних».

Розпорядниками розміщеної інформації на Порталі відкритих даних є центральні та місцеві органи влади.

Організація роботи з питань оприлюднення та оновлення відкритих даних, розпорядником яких є Білоцерківська міська рада та її виконавчі органи, здійснюється на підставі рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради №616 від 28 серпня 2019 року. У результаті виконаної роботи Білоцерківська міська рада та її виконавчий комітет посідають 7 місце. На Порталі відкритих даних розміщено 189 наборів даних, розпорядником яких є Білоцерківська міська рада та її виконавчі органи. Зокрема це:

-   паспорти бюджетних програм місцевого бюджету м. Біла Церква;

-   нормативно-правові акти, акти індивідуальної дії (крім внутрішньоорганізаційних), прийняті розпорядником інформації, проекти нормативно-правових актів, інформація, визначена законодавством про засади регуляторної політики;

-   поіменні результати голосування депутатів на пленарних засіданнях органу місцевого самоврядування;

-   паспорти бюджетних програм місцевого бюджету;

-   звіти, у тому числі щодо задоволення запитів на інформацію;

-   фінансові плани комунальних підприємств Білоцерківської міської ради.

Оприлюднена інформація доступна у таких форматах, як XLSX (134 документи), XLS (51 документ), CSV (11 документів), GeoJSON (3 документи), DOC (2 документи), XML (2 документи), DOCX (1 документ), JSON (1 документ), ZIP (1 документ). Кожен з документів можна дослідити, завантажити, дізнатися додаткову інформацію тощо. Для зручності пошуку інформації можна також скористатися переліком ключових слів.

Варто також зауважити, що відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» публічна інформація у формі відкритих даних оприлюднюється для вільного та безоплатного доступу до неї. Відкриті дані дозволені для їх подальшого вільного використання та поширення.  Умовою будь-якого подальшого використання відкритих даних є обов’язкове посилання на джерело їх отримання (у тому числі гіперпосилання на веб-сторінку відкритих даних розпорядника інформації).

Міська влада Білої Церкви і надалі працюватиме над впровадженням нових інформаційних технологій – з метою впровадження у місті принципів електронної демократії, які сприяють залученню громадян до місцевого самоврядування, підвищують рівень прозорості роботи органів влади, зміцнюють принципи громадянського суспільства.