ПАМ’ЯТКА щодо дотримання правил пожежної безпеки в побуті

                Стан, який склався сьогодні з пожежами, свідчить, про наявність складних проблем в протипожежному захисті житлового сектору. В Україні щодоби виникає більше 100 пожеж, на яких гине в середньому 5 чоловік. Аналіз свідчить, що найбільша кількість пожеж, біля 75 % сталася саме у житловому секторі. Населення часто порушує елементарні правила пожежної безпеки, не приділяючи їм належної уваги або просто тому, що не знає їх. Це приводить до того, що у житлових будинках пожежі виникають значно частіше.

                Аналіз пожеж показує, що винуватцями більшості з них є самі мешканці, які зневажають елементарними правилами пожежної безпеки, необережно поводяться з вогнем під час паління, користування електроприладами, приладами з відкритим полум’ям, що особливо небезпечно для горищних приміщень, балконів, коридорів (сіней), комор і різних господарських будівель.

               Більшість пожеж, спричинених курінням, пов’язана з курінням у нетверезому стані в будинку чи навіть у ліжку.

              Не менш поширеною причиною пожеж є порушення правил користування електричними приладами. Аналіз таких випадків показує, що вони відбуваються в основному, з двох причин: у разі порушення правил пожежної безпеки під час користування електропобутовими приладами і прихованої несправності цих приладів. Крім того, пожежі можуть виникати і від несправної електропроводки або неправильної експлуатації електромережі. Це може статися, наприклад, якщо в одну розетку увімкнути декілька досить потужних побутових приладів водночас. Виникає перевантаження, проводи можуть нагрітися, в ізоляції спалахнути. 
             Основні запобіжні заходи і правила пожежної безпеки при експлуатації електричних та нагрівальних приладів, що використовуються у побуті:
 
- нагрівальні прилади можна встановлювати тільки на негорючі підставки;
 
- забороняється залишати включені прилади без нагляду;
 
- необхідно спостерігати за щільністю контактів в місцях приєднання проводів приладів до вилки, клем між собою, тощо;
 
- небезпечно замінювати запобіжники, що перегоріли в телевізорах, приймачах і інших побутових приладах саморобними або плавкими запобіжниками;
 
- забороняється користуватися саморобними нагрівальними приладами.
 
- розетка підключення вилки живлення повинна знаходитись у доступному місці для швидкого відключення телевізора від електромережі;
 
- слід вимикати телевізор, якщо дорослих немає у кімнаті; - у випадку виникнення несправності в роботі електроприладу не допускати повторного його микання;
 
- закривати вентиляційні прорізи на корпусі електроприладу;
 
              У квартирах і житлових будинках, які мають пічне опалення, необхідно звернути увагу на виконання вимог пожежної безпеки під час улаштування печей та їх експлуатації.                 

              В цих будинках пожежі найчастіше виникають з причини перенакалення димаря та порушення правил пожежної безпеки при їх експлуатації, появи у цегляній кладці тріщин, а також в результаті застосування для розпалювання печей горючих і легкозаймистих рідин, випаданні з топки або зольника розжарених вуглин.

              Категорично забороняється залишити малолітніх дітей біля печей, що топляться без догляду дорослих.

Пам’ятайте! Тільки суворе дотримання правил пожежної безпеки дозволить надійно захистити вас і ваш будинок від пожежі.