Шана та низький уклін народним месникам

|  22. 09. 2020

22 вересня Біла Церква, як і вся Україна відзначає День партизанської слави. Цей день є державним визнанням неоціненного внеску народних месників у велику Перемогу над нацистськими загарбниками.

Сьогодні ми вшановуємо колишніх учасників антифашистського опору, підпільників і партизанів за мужність, звитягу та самовіддане служіння Батьківщині у роки Другої світової війни. 

Святим обов`язком держави і суспільства є турбота про тих, чий ратний подвиг став запорукою вільного від фашистських загарбників життя народу України. Саме їх боротьба стала прикладом того, що Україна і український народ ніколи не скориться загарбникам.

Учасники партизансько-підпільного руху зробили значний внесок у визволення міста і району в кінці грудня 1943 – на початку 1944 років. В ці роки на Білоцерківщині діяв партизанський загін «Сокіл». Загалом на Київщині було створено і діяло 30 підпільно-диверсійних груп, які налічували понад 900 осіб.

Представники соціальної сфери міста поклали квіти до пам’ятника на старому Зарічанському кладовищі, де поховані 40 партизанів-підпільників, а також жінки і діти, розстріляні в грудні 1943 року та до пам’ятника закатованим білоцерківцям, військовополоненим та підпільникам біля Пагорбу Слави на вул. В'ячеслава Чорновола. 

Хвилиною мовчання вшановано пам’ять полеглих за Україну.

Сьогодні в м. Біла Церква проживає лише три учасника партизанського руху і підпілля та одна партизанська вдова.

З нагоди відзначення Дня партизанської слави учасники партизанського руху та підпілля в роки Другої світової війни отримали грошову допомогу з коштів благодійного рахунку управління соціального захисту населення Білоцерківської міської ради.

В комунальній установі Білоцерківської міської ради «Територіальний центр надання соціальних послуг імені Петера Новотні» за участі міського голови Геннадія Дикого відбулися урочистості на яких подвиг цих мужніх і незламних людей був вшанований молодим поколінням.

«Наше покоління віддає данину поваги ветеранам антифашистського опору: колишнім підпільникам і партизанам, захисникам і визволителям рідної землі – усім, кого ми з гордістю називаємо народними месниками. Низько вклоняємося вам, дорогі ветерани, і висловлюємо щиру подяку за ваш подвиг і перемогу, за розуміння й батьківську підтримку в побудові незалежної України. Здоров’я, щастя, добра й благополуччя вам і вашим родинам!» - звернувся до присутніх міський голова. Також він вручив подяки та квіти учасникам партизанського руху і підпілля Горбань Ользі Наумівні, Сизоненко Мотроні Кирилівні та Чайці Івану Васильовичу. 

Під час заходу для присутніх виступали із творчими номерами відвідувачі КУ БМР «Територіальний центр надання соціальних послуг імені Петера Новотні»: ансамбль барабанщиць, хор «Смерічка», хор «Берегиня», танцювальний колектив «Бабушки-заюшки» та інші.

У заході взяли участь: начальник управління соціального захисту населення міської ради Тетяна Велігорська та директор КУ БМР «Територіальний центр надання соціальних послуг імені Петера Новотні» Ірина Дога. 

Фотогалерея