ПОРАДИ ЩОДО БЕЗПЕЧНОГО ВЖИВАННЯ БАШТАННИХ КУЛЬТУР

Дата : 
2020-08-05

Кавуни – цінний харчовий продукт, що містить значну кількість корисних речовин. Він має цілющу дію при хворобах печінки, жовчного міхура, нирок і сечовивідних шляхів. Однак зробити кавун чи дині небезпечними для здоров’я можуть як неправильні умови їх вирощування, транспортування, зберігання і споживання, так і порушення правил торгівлі ними.

Основну небезпеку баштанних культур становить перевищення допустимого рівня вмісту нітратів – солей азотної кислоти, що можуть несприятливо впливати на здоров’я людини. Коли нітрати потрапляють в організм, утворюються небезпечні сполуки, такі як нітрозаміни,  найнебезпечніші канцерогени. Вони накопичуються  в організмі  здебільшого в печінці та спричиняють гастрит, холецистит, панкреатит та інші хвороби.

Визначити «на око» кількість нітратів у кавуні чи іншій плодоовочевій продукції неможливо. Лише за допомогою досліджень, проведених в лабораторних умовах, можливо визначити фактичний вміст нітратів в овочах і фруктах.     Максимальні рівні вмісту нітратів в овочах і фруктах зазначені у Державних гігієнічних правилах і нормах «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджених  наказом МОЗ України від 13.05.2013 № 368. Допустимий рівень вмісту нітратів у кавунах – найменший  серед усіх  овочів  та  фруктів  і  становить 60 мг/кг. Для дині цей показник визначений на рівні 90 мг/кг.

Відповідно до гігієнічних рекомендацій безпечним для дорослої людини є 5 мг нітратів на 1 кг маси тіла. Отже, людина вагою 70 кг без будь-яких наслідків для здоров’я може вживати щоденно 350 мг нітратів, з яких близько 100 мг надходить з питною водою та їжею тваринного походження, а 250 мг – з овочами та фруктами.  Разом з цим необхідно пам’ятати, що у недозрілих плодах завжди міститься нітратів більше, ніж у стиглих. Кавуни накопичують більше нітратів у м’якоті товщиною до 3-х см біля шкірочки та хвостика, тому дітям слід давати серцевину кавуна. Дітям молодше 2-3-річного віку не варто пропонувати його взагалі або давати з особливою обережністю, оскільки в дитячому організмі недосконала ферментна система не в змозі зменшити шкідливу дію нітратів на організм. Для дорослої людини достатньо з’їсти 400-500 г кавуна, для дитини віком 2-3 років –  не більше 100 г. При дотриманні зазначених рекомендацій вживання кавунів ніколи не призведе до «нітратного отруєння».

Кожен покупець повинен знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно–санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації. Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів тощо. На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості  про реалізатора  і вміст нітратів.

Існує декілька правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння цими ягодами:

–  У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів;

–  Не  купуйте  розрізані навпіл  кавуни. Цим самим ви  наражаєте  себе на  бактеріальне отруєння.  Якщо кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки  під  дією сонця  і  плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується;

– Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів;

– Перед споживанням баштанних, їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою.

–  Коли вживаєте кавун чи диню, не доїдайте  до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.

–  Розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.

Важливо пам’ятати, що будь-які овочі, фрукти, ягоди доцільно купувати по сезону, коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися набагато меншим. Для динь і кавунів – це серпень- вересень.

 

Білоцерківське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області