УВАГА!! КАРАНТИН! Білоцерківське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області застерігає від купівлі харчових продуктів в місцях стихійної торгівлі

|  31. 03. 2020

Білоцерківське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області (далі - Управління) застерігає споживачів від купівлі харчових продуктів в місцях стихійної торгівлі.

Стихійна торгівля продуктами харчування – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів, які засвідчують якість та безпеку товарів, що реалізуються ними у невстановлених місцях (на вулицях, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках, під’їздах) з рук, із землі, з автомобіля без відповідного дозволу на розміщення об’єкта торгівлі та створює загрозу епідемічного благополуччя мешканців міста Біла Церква.

Зауважимо, що громадяни, купуючи продукти харчування, не можуть бути впевнені в їхній безпечності. Особливо це стосується м’ясної, кисло-молочної продукції, риби. Власник, зрозуміло, нахвалює свій товар, однак гарантії щодо безпечності пропонованих продуктів харчування дати не може. А це означає, що м’ясо, молоко, рибу лікар ветеринарно-санітарної експертизи в очі не бачив і дослідження не проводив. Те ж саме стосується овочів і фруктів. Де вони збиралися, який вміст хімії у товарі, - ніхто не скаже. До того ж, сам факт продажу їстівного товару з імпровізованого прилавку, зробленого з брудного ящика, а тим більше – просто з асфальту – збиває з пантелику. Воно, звичайно, дешевше. Проте додому нести продукти, куплені прямо посеред тротуару, наважиться далеко не кожен.

Зважаючи на збільшення кількості хворих на COVID-19 на території України, а також враховуючи кількість населення області, його активні міграційні процеси, питання вжиття заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короновірусом SARS-CoV-2, 21 березня 2020 р. було розглянуто на позачерговому засіданні Київської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та доведено Протоколом Київської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 21.03.2020 р. № 6, Міськвиконкомам міст обласного значення, сільським, селищним, міським об’єднаним територіальним громадам керуючись вимогами пункту 10 заборонити роботу ринків та об’єктів торгівлі, розташованих на їх територіях.

На час дії карантину в м. Білій Церкві тимчасово зупинено роботу агропродовольчих ринків та функціонування державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи (далі - ДЛВСЕ) в яких створені умови для проведення ветсанекспертизи сільськогосподарської сировини та продуктів тваринного походження, спеціалісти, які контролювали дані продукти харчування на території агропродовольчих ринків.

Внаслідок тимчасового зупинення роботи агропродовольчих ринків та функціонування державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на ринках, на території м. Білої Церкви ускладнилась проблема стихійної торгівлі харчовими продуктами (м’ясо, молоко, риба, овочі, фрукті, які не пройшли ветеринарно-санітарної експертизи в ДЛВСЕ) реалізація, яких відбувається з порушенням санітарних правил і норм, що сприяє розповсюдженню інфекційним хворобам та масовим отруєнням. Недобросовісні громадяни не прислухаються до порад із запобігання поширення коронавірусної інфекції та продовжують реалізувати продукти харчування в невстановлених місцях.

Відповідно ст. 255 КУпАП за ст. 160 (Торгівля з рук у невстановлених місцях) складати протоколи про адміністративні правопорушення мають право уповноважені на те особи: органів внутрішніх справ (Національної поліції) та виконавчих комітетів міських рад (Комунальному підприємству Білоцерківської міської ради «Муніципальна варта»).

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила зміни до Кримінального кодексу України, якими посилила кримінальну відповідальність за порушення санітарних правил. З 17 березня 2020 р. ст. 325 Кримінального кодексу України для порушників передбачено штраф від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 - 51 000 грн) або арешт на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на строк до 3 р. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Фахівці Управління звертаються до кожного мешканця м. Білої Церкви будьте відповідальними при купівлі харчових продуктів під час наявної епідеміологічної загрози поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короновірусом SARS-CoV-2. 

Закликаємо мешканців міста Білої Церкви не наражати себе на небезпеку купуючи продукти харчування з рук у невстановлених місцях та відповідально дотримуватися правил карантину. Бережіть своє здоров’я та рідних!

Білоцерківське міськрайонне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Київській області