Біла Церква посіла 10 місце у рейтингу прозорості 100 найбільших міст України

|  12. 02. 2020

Про це свідчать результати третього дослідження прозорості 100 найбільших міст України, здійсненого антикорупційною громадською організацією Transparency International Ukraine – в рамках програми Transparent cities/Прозорі міста. Презентація «Рейтингу прозорості міст – 2019. Міста змінюються» відбулася 12 лютого ц.р. у м. Київ.

У рамках програми команда фахівців протягом останніх двох місяців досліджувала  офіційні сайти кожної зі ста міських рад за певними критеріями, кожен з яких передбачав певну кількість балів. Від загальної кількості балів, які набрало те чи інше місто, і залежала його позиція в рейтингу прозорості міст.

Зазначимо, що міська влада Білої Церкви систематично працює над розвитком громадянського суспільства, впровадженням принципів прозорості, відкритості, доступності роботи органів місцевого самоврядування – з використанням усього спектру інформаційно-комунікаційних технологій,  а зокрема низки електронних сервісів, які функціонують на офіційному сайті Білоцерківської міської ради і якими вільно можуть скористатися громадяни.  Це говорить про те, що в Білій Церкві існує така форма суспільних відносин, як електронна демократія, тобто громадяни залучаються до місцевого самоврядування, державотворення й державного управління в цілому шляхом широкого застосування  сучасних інформаційних технологій. Це дозволяє посилювати участь, ініціативність та залучення громадян на всіх рівнях до публічного життя; поліпшувати прозорість процесу прийняття рішень, підзвітність демократичних інститутів; сприяти публічним дискусіям, привертати увагу до процесу прийняття рішень тощо.

Тож результатом такої роботи стало те, що Біла Церква майже втричі покращила свій минулорічний показник у рейтингу прозорості, перемістившись із 29 місця на 10, отримавши в загальній кількості 67 балів. Доказом ефективності роботи міської влади є і той факт, що в 2017 році наше місто посідало 50 сходинку зазначеного рейтингу.

Як повідомляє офіційний сайт Transparency International Ukraine (ti-ukraine.org), найбільший стрибок відбувся у сферах житлової політики, інвестицій та економічного розвитку, інформації про роботу органів місцевого самоврядування, доступу та участі. Біла Церква стала прикладом належного виконання індикатора СО1. На офіційному сайті міської ради розміщено фінансові звіти всіх комунальних підприємств міста.

У цілому ж рівень прозорості міста оцінювався за такими напрямками роботи міської влади, як інформація про роботу органу місцевого самоврядування; доступ та участь; закупівлі; житлова політика; бюджетний процес; фінансова та матеріальна допомога, гранти; соціальні послуги; кадрові питання; професійна етика та конфлікт інтересів; землекористування та будівельна політика; комунальні підприємства; комунальне майно; освіта; інвестиції та економічний розвиток.

Варто наголосити, що в рейтингу інвестиційної привабливості Біла Церква як і раніше посідає 5 місце.

Попри успішні результати нашому місту ще є до чого прагнути. Тож влада Білої Церкви і надалі працюватиме в напрямку відкритості, прозорості, інформаційної взаємодії органів місцевого самоврядування, що в свою чергу сприятиме утвердженню в місті принципів громадянського суспільства як основи демократичної держави.