Готовність до надзвичайних ситуацій значно зменшує ймовірність їх виникнення

|  17. 01. 2020

17 січня в Білій Церкві відбулася нарада керівників цивільного захисту виконавчих органів Білоцерківської міської ради, підрозділів центральних органів виконавчої влади та суб’єктів господарювання Білої Церкви щодо підведення підсумків роботи у сфері цивільного захисту за 2019 рік і визначенню завдань на 2020 рік.

Відкриваючи нараду, міський голова Геннадій Дикий наголосив, що міська влада працює над підтримкою в належному стані комунальних мереж та приміщень – попри те, що коштів у міському бюджеті у повній мірі недостатньо.

«Враховуючи, що місцеві бюджети впродовж 30 років практично не мали відповідних коштів і тому не могли виконувати необхідні роботи, наверстати все за 3-4 роки неможливо. У бюджеті міста, який ми затвердили, передбачено кошти на першочергові заходи щодо уникнення надзвичайних ситуацій, які можуть виникати у нашому місті. Зокрема кошти виділено на галузь охорони здоров’я, галузь освіти і науки – на протипожежні заходи, заміну магістральних водогонів, труб опалення. Проте, на жаль, цих коштів недостатньо. Ми маємо бути готові до надзвичайних ситуацій. Тоді ймовірність їх виникнення буде значно нижчою», – наголосив Геннадій Дикий.

Міський голова зупинився на низці надзвичайних ситуаціях, які нещодавно сколихнули всю країну, наголосив, що відповідальність за виникнення надзвичайних ситуацій на суб’єктах господарювання несуть, у першу чергу, їхні керівники; закликав здійснювати перевірки, виконувати необхідні приписи, які потребують не стільки коштів, скільки уваги керівників. Зокрема це періодичне проведення практичних навчань на підприємствах щодо дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, здійснення постійного інформування та інструктажів щодо техніки безпеки тощо.

Геннадій Дикий висловив вдячність за професіоналізм та злагоджені дії під час низки надзвичайних ситуацій, які трапилися в Білій Церкві. Зокрема це ліквідація наслідків аварії, яка сталася 09 червня 2019 в с.Збаржівка Погребищенського району на Вінничині: під час транспортування інсектициду «Нурал B» автомобіль перекинувся і  стався викид хімічних речовин у р.Рось; ситуації із замінуванням Горбатого мосту та ПК «Росава», під час яких було вжито необхідних заходів щодо організації безпеки жителів міста.

Начальник управління з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Білоцерківської міської ради Петро Франчук виступив із доповіддю про стан роботи у сфері цивільного захисту населення і територій міста Біла Церква у 2019 році та визначення завдань на 2020 рік. У своїй доповіді він наголосив, що протягом 2019 року робота керівного складу цивільного захисту міста усіх рівнів була спрямована на подальше підвищення ефективності функціонування та посилення надійності єдиної державної системи цивільного захисту населення і територій, на зниження негативних наслідків можливих надзвичайних ситуацій. Також озвучив результати роботи комісії виконавчого комітету міської ради з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ і НС), спеціалізованих служб цивільного захисту міста, навів особливості інженерного захисту в місті, радіаційного та хімічного захисту, евакуаційні заходи, медичне забезпечення, забезпечення епідемічного благополуччя, біологічного захисту, моніторингу, протипожежного захисту, стану систем оповіщення, стану підготовки з питань цивільного захисту тощо. По кожному з напрямків було  поставлено низку завдань на 2020 рік.

Заступник начальника Білоцерківського РВ ГУ ДСНС України у Київській області підполковник служби цивільного захисту Василь Чех зупинився на низці нормативно-правових актів щодо перевірки стану протипожежної безпеки на низці суб’єктів господарювання, стану мереж водопостачання, питань евакуації населення під час надзвичайних ситуацій тощо.

Зокрема було акцентовано увагу на питанні виконання доручення прем’єр-міністра України – після пожежі в Інституті морської біології НАН України та Одеському коледжі, яка сталася 4 грудня 2019 року, щодо перевірки стану протипожежної безпеки суб’єктів господарювання за 8 категоріями, терміном до 31 березня 2020 року. У Білій Церкві та районі нараховується 172 таких об’єкти, і станом на 14 січня ц.р. 40 з них було перевірено, 14 справ були направлені до суду.

Під час наради її учасники обмінялися досвідом з організації і проведення заходів з цивільного захисту на суб’єктах господарювання. Керівники низки установ та організацій міста виступили з питаннями щодо виконання приписів з пожежної безпеки, сприяння у вирішенні питання організації евакуації мешканців, які проживають у багатоповерхових будинках малосімейного типу, організації протипожежної безпеки тощо.

Також було озвучено низку проблемних питань, які потрібно вирішити на деяких комунальних підприємствах Білої Церкви та дано ряд відповідних доручень їхнім керівникам.

У заході взяли участь керівники структурних підрозділів та комунальних підприємств Білоцерківської міської ради, представники правоохоронних органів, рятувальних загонів, громадськості, журналісти місцевих ЗМІ та ін.

Фотогалерея