У Білій Церкві обговорили нові закони України щодо підприємницької діяльності

|  18. 11. 2019

15 листопада 2019 року у приміщенні Білоцерківської міської ради відбувся круглий стіл, присвячений  обговоренню Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» №128-IX (законопроект №1053-1) і Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» №129-IX (законопроект №1073), які наберуть чинності з 19 квітня 2020 року.

У засіданні круглого столу взяли участь заступник міського голови Інна Новогребельська, віце-президент з питань податкової політики, голова Комісії з питань економічної політики Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз, Голова регуляторної служби 2015-2019 років Ксенія Ляпіна, Голова Всеукраїнської громадської організації «Союз захисту підприємців» Сергій Доротич, представники аудиторських і консалтингових фірм, приватні підприємці.

На початку заходу заступник міського голови Інна Новогребельська зауважила, що в понеділок, 11 листопада ц.р., представники виконавчого комітету Білоцерківської міської ради взяли участь у розширеному засіданні Антикризової ради громадських організацій України та Правління Українського союзу промисловців та підприємців (УСПП), де надали пропозиції щодо можливого вирішення цього важливого питання. Також відмітила, що в Білій Церкві на сьогодні офіційно зареєстровано 5534 фізичних осіб-підприємців І та ІІ груп та 2790 підприємців ІІІ групи, які перебувають на спрощеній системі оподаткування. Єдиний податок у складі бюджету м.Біла Церква на 2019 рік становить 163 млн грн і виконаний на суму 148 млн грн, що становить майже п’яту частину від власних надходжень міста. Саме ці кошти використовуються на благоустрій, утримання соціальної сфери міста тощо.

У рамках роботи круглого столу  присутні акцентували увагу на можливих наслідках впровадження зазначених законопроектів як для підприємців, так і споживачів, навели можливі ризики для підприємців, особливості процесу впровадження цих законів тощо.

Зокрема, голова Комісії з питань економічної політики УСПП Юлія Дроговоз розповіла про заходи, здійснені з метою підтримки підприємців, наголосила, що зазначені закони стосуються представників бізнесу, які працюють на спрощеній системі оподаткування, і впровадження процесу фіскалізації може призвести до скасування такої системи. Крім того, перехід на нові технології у підприємницькій діяльності вимагає технічної готовності до цього не тільки підприємців, але й держави. Окрім реєстраторів розрахункових операцій (РРО, тобто касових апаратів) виникне потреба в електронних ключах, спеціальному програмному забезпеченні, друкувальних пристроях, а також на 100% якісному інтернет-покритті.

Голова регуляторної служби 2015-2019 років Ксенія Ляпіна зазначила, що обговорювані закони зачіпають значно більше коло питань, ніж здається на перший погляд. Крім того, нововведенням є досить вартісними: за підрахунками Державної регуляторної служби України, витрати на адміністрування процесів застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками податку другої та третьої груп єдиного податку становитимуть приблизно 22 млрд грн на рік; додаткові витрати малого бізнесу на обов’язкове запровадження програмних РРО для платників єдиного податку другої групи, незалежно від виду діяльності та обсягів доходів, оцінюються в більш як 11 млрд грн на рік. Також зупинилася на змінах у процесі товароведення, можливому збільшенні трудових витрат, що може вплинути на роботу спрощеної системи оподаткування, тощо.

Під час заходу голова Всеукраїнської громадської організації «Союз захисту підприємців» Сергій Доротич підкреслив, що більше 14 рад по Україні прийняли рішення подати звернення до Президента України стосовно доцільності впровадження даних законів; озвучив низку пропозицій, з якими виступає Союз захисту підприємців на підтримку представників бізнесу. Також наголосив, що обговорювані закони стосуються не тільки підприємців, але й споживачів, адже витрати, пов’язані із застосуванням технічних нововведень, будуть закладені у вартість товарів та послуг.

Експерт Українського союзу промисловців та підприємців Микола Коваленко презентував детальний аналіз нових законів, зупинився на питаннях їхньої відповідності нормам Податкового кодексу України та іншим законам України, акцентував увагу на використанні програмних РРО як у світовій практиці, так і в окремих галузях підприємницької діяльності України тощо.

Своїми думками та пропозиціями щодо впровадження нових законів поділилася голова Спілки підприємців Вікторія Шишковська. Зокрема вона відмітили, що передбачені законами вимоги до представників підприємницької діяльності можливі лише шляхом діалогу влади та бізнесу. Голова Спілки дрібних підприємців Людмила Яценко закликала підтримати звернення до Президента України стосовно доцільності впровадження даних законів, винести відповідне рішення на розгляд сесії міської ради.

Під час заходу підприємці озвучили низку запитань щодо механізмів та наслідків впровадження законів для конкретних видів підприємницької діяльності. На озвучені запитання експерти надали відповіді.

У заході також участь: представники структурних підрозділів Білоцерківської міської ради, аудиторських і консалтингових фірм, громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

Фотогалерея