До Всесвітнього дня боротьби з пневмонією

|  12. 11. 2019

Всесвітня організація охорони здоров’я  і Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) оголосили 12 листопада Всесвітнім днем боротьби з пневмонією.

Пневмонія – це гостре інфекційне запалення легень, яке локалізується перш за все в повітряних міхурцях, які  називаються альвеолами. У здорової людини альвеоли наповнені повітрям і нормально функціонують під час дихання. У хворих на пневмонію в альвеолах накопичуються слиз та рідина, які викликають біль при диханні та обмежують надходження в організм  кисню. Збудниками пневмонії найчастіше є бактерії, інколи - грибки та деякі інші найпростіші мікроорганізми.

Пневмонія, спричинена грибками, не є типовою, і  найчастіше діагностується у пацієнтів з ВІЛ/СНІДом.

Існують різні шляхи розповсюдження збудників пневмонії. Віруси і бактерії  можуть потрапити у легені при вдиханні. Інфекційною пневмонією можна захворіти  також через контакт з кров’ю хворої людини.

Симптоми пневмонії:

- кашель;

- утруднене або прискорене дихання;

- підвищення температури тіла до 38° С і більше;

- загальна слабкість, нічна пітливість;

- западання нижньої частини грудної клітки при вдиханні.

Лікувати пневмонію самостійно вкрай небезпечно. Якщо у вас з’явились вище перераховані симптоми, негайно зверніться до лікаря. Лише фахівець може встановити правильний діагноз і призначити відповідне лікування.

Профілактика пневмонії у дорослих та дітей  також передбачає насамперед зміцнення імунітету. Здоровий спосіб життя, збалансоване харчування, заняття фізичною культурою та спортом, відмова від паління та інших шкідливих звичок, виконання правил особистої гігієни і утримання в належному санітарному стані житлових приміщень – все це є найкращою профілактикою усіх хвороб, в тому числі й пневмонії.


Інформація від управління охорони здоров’я

Білоцерківської міської ради