Презентація книги «Трансформація української національної ідеї»

|  11. 11. 2019

11 листопада у Білій Церкві відбулася презентація книги «Трансформація української національної ідеї», упорядником якої є телеведучий, журналіст, український політик, громадський і культурний діяч, голова центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній. Захід було організовано за сприяння КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви».

Під час заходу Олесь Доній та один з організаторів Національного форуму «Трансформація України», народний депутат України І-IV та VII скликань Тарас Стецьків розповіли про мету створення книги, її зміст та історичну передумову її написання.

Збірка налічує відповіді на питання 30 відомих українських істориків, філософів, політологів, культурологів про те, як розвивалася «українська ідея», чому і на якому етапі вона загальмувала, і що слід зробити, щоб «українська ідея» знову стала «українською мрією». У цій книжці формулюється найчіткіша дефініція української національної ідеї, розкриваються її три попередні етапи, та моделюється наступний, четвертий, «конкурентний» етап.

«Всі автори, які взяли участь у написанні книжки, мають різні теорії щодо «національної ідеї»: у когось ліберальна, у когось консервативна тощо. Проте їх всі об’єднує одна мета - пошук нових ідей та цінностей в Україні. «Національна ідея» – це комплекс думок, уявлень і принципів, які засновані на спільних міфах минувшини та спільних мріяннях щодо майбуття, вигаданих, осмислених, складених і озвучених мислителями етносу, які впроваджуються в життя елітами та контрелітами цього етносу (державними, релігійними, воєнними, культурними, суспільними, підпільними) і впливають на вектор розвитку етносу», - зазначив Олесь Доній.

Під час заходу присутні мали можливість запитати гостей їхню думку щодо розвитку подій в Україні, дізнатися план розвитку «національної ідеї» та задати інші не менш важливі питання. Також бажаючі мали змогу придбати книгу. Найближчим часом вона з’явиться у бібліотеках міста.

У ході заходу взяли участь: депутат Білоцерківської міської ради Дмитро Поліщук,  студенти Білоцерківського національного аграрного університету, представники Білоцерківської міської централізованої бібліотечної системи, громадськості та журналісти місцевих ЗМІ.

Фотогалерея