Відкриття пам’ятної дошки та вечір пам’яті, присвячений 100-річчю Віктора Міняйла

|  08. 11. 2019

08 листопада в Білій Церкві відкрили пам’ятну дошку письменнику, лауреату Національної премії України ім.Т.Шевченка, класику сучасної української літератури, Почесному громадянину Білої Церкви, Члену «Золотого фонду» Білої Церкви Віктору Міняйлу. Меморіальна дошка розміщена на стіні будинку на вул. Гетьманська, 3, де жив і творив Віктор Олександрович.

Віктор Міняйло – автор десятків романів, збірок повістей і притч, сотень публіцистичних виступів у засобах масової інформації з найактуальніших питань української минувшини і сучасності, активний громадський діяч, член Національної спілки письменників України, лауреат ряду літературно-мистецьких премій та державних нагород.

Під час заходу до присутніх звернувся секретар Білоцерківської міської ради Вадим Кошель, який наголосив, що цей день є святом, і відкриття цієї меморіальної дошки – данина пам’яті великій людині, яка відома у Білій Церкві, на Київській області та в Україні. Також висловив вдячність усім, хто долучився до створення меморіальної дошки.

Слово також мали: голова Спілки письменників України Михайло Сидоржевський, голова Білоцерківського міськрайонного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Костянтин Климчук, голова Київської обласної організації Національної спілки художників України Олександр Дмитренко, який виготовив ескіз меморіальної дошки та працював над її виготовленням.

У своїх виступах вони відмітили, що Віктор Міняйло – один із найпотужніших та найавторитетніших письменників другої половини ХХ століття, закликали читати та вивчати його твори, особливо представниками молодого покоління, провести низку заходів на честь вшанування пам’яті Віктора Міняйла тощо.

Право відкрити меморіальну дошку Віктору Міняйлу було надано секретарю Білоцерківської міської ради Вадиму Кошелю та сину письменника Олександру Міняйлу.

Світлу пам’ять Віктора Міняйла вшанували хвилиною мовчання. До нововідкритої меморіальної дошки учасники заходу поклали квіти.

Цього ж дня у приміщенні Київського академічного обласного музично-драматичного театру імені П.Саксаганського, в день української мови та писемності, відбувся вечір пам’яті, присвячений 100-річчю Віктора Міняйла.

Під час заходу присутні переглянули фільм, у якому колеги по перу, знайомі поділилися спогадами про письменника як про надзвичайно талановиту і дуже чуйну людину, справжнього патріота рідної землі.

З творчими дарунками виступили артисти театру ім.П.Саксаганського, учасники театру «Сіті» та студентської театральної майстерні Школи мистецтв  №3 (режисер – Ольга Болховітіна) презентували постановки за мотивами притч Віктора Міняйла; актори театру зачитали уривки з художніх творів автора.

У заходах взяли участь: заступник міського голови Катерина Литвиненко, представники структурних підрозділів Білоцерківської міської ради, Білоцерківської міської централізованої бібліотечної системи імені Петра Красножона, творчої інтелігенції, громадськості, учнівської молоді, діти та онуки письменника, освітяни, журналісти місцевих ЗМІ.

Фотогалерея