Вшануймо учасників партизансько-підпільного руху

|  20. 09. 2019

22 вересня Біла Церква, як і вся Україна відзначатиме День партизанської слави. Цей день є державним визнанням неоціненного внеску народних месників у велику Перемогу над нацистськими загарбниками.

Це свято людей сильних духом, мужніх, стійких та самовідданих захисників, які наближали Перемогу в тилу ворога, щоденно, щохвилинно укріплюючи віру в неї на окупованих територіях України. Їх боротьба стала прикладом того, що Україна і український народ ніколи не скориться загарбникам.

Учасники партизансько-підпільного руху зробили значний внесок у визволення міста і району в кінці грудня 1943 – на початку 1944 років. У роки Другої світової війни на Білоцерківщині діяв партизанський загін «Сокіл». Загалом у нашому регіоні було створено і діяло 30 підпільно-диверсійних груп, які налічували понад 900 осіб.

Час не шкодує ветеранів Другої світової війни. Сьогодні в м. Біла Церква проживає лише чотири учасника партизанського руху і підпілля та одна партизанська вдова.

З нагоди відзначення Дня партизанської слави учасники партизанського руху та підпілля в роки Другої світової війни отримали грошову допомогу з коштів міського бюджету по Програмі соціального забезпечення та соціального захисту населення м. Біла Церква «Турбота» на 2017-2022 роки та продуктові набори від комунальної установи Білоцерківської міської ради «Територіальний центр надання соціальних послуг».

Напередодні, 20 вересня ц.р. представники соціальної сфери та громадськості міста поклали квіти до пам’ятника на старому Зарічанському кладовищі, де поховані 40 партизанів-підпільників, а також жінки і діти, розстріляні в грудні 1943 року та до пам’ятника закатованим білоцерківцям, військовополоненим та підпільникам біля Пагорбу Слави на вул. В'ячеслава Чорновола.

Хвилиною мовчання було вшановано пам’ять полеглих за Україну.

Крім того, в комунальній установі Білоцерківської міської ради «Територіальний центр надання соціальних послуг» відбулися урочистості на яких подвиг цих мужніх і незламних людей був вшанований молодим поколінням.

На урочистостях були присутні двоє з учасників партизанського руху Іван Васильович Чайка та Ольга Наумівна Горбань.

Заступник міського голови Інна Новогребельська під час заходу звернулася до присутніх: «На жаль, завітати до нас сьогодні змогли лише двоє колишніх партизанів-підпільників. Ми вдячні вам, шановні Іване Васильовичу та  Ольго Наумівно за ваш подвиг у часи Другої світової війни. Ви зовсім юні стали на захист Батьківщини, відчули на своєму досвіді що таке запеклі бої. Сьогодні, у час, коли сучасне молоде покоління змушене також відстоювати кордони України, ви є прикладом, як потрібно боронити і зберігати свою Батьківщину. Ви знаєте ціну перемоги і ціну миру. Ми теж маємо шанувати вас та військових, що воюють на сході нашої країни зараз. І Біла Церква разом із всією Україною вшановує своїх захисників і 22 вересня, і 29 серпня, і 14 жовтня, і 6 грудня. Тому ми цінуємо ваш подвиг, шановні захисники й бажаємо вам здоров’я та бадьорості духу!»

Партизани отримали подяки міської ради та її виконавчого комітету  з наданням матеріальної винагороди.

Інна Новогребельська також зауважила: «Стало доброю традицію те, що багато людей приходить до Територіального центру як на святкування, так і щоденно, адже ці комфортні та зручні стіни стали для них другою домівкою, а привітний й професійних персонал – другою родиною. Тут з повагою відносяться до вас, намагаються вирішити проблеми, надати посильну допомогу. Ви маєте можливість з користю проводити свій час відвідуючи заняття у гуртах, підтримувати здоров’я, займаючись легкою фізкультурою тощо». 

Заступник міського голови відзначила, що під час капітального ремонту будівлі для даного центру особисто контролювала хід робіт, аби приміщення мало комфортні умови для літніх людей та наголосила, що невдовзі відбудеться відкриття ще одного відділення Територіального центру на вул.Стуса, 34, що спростить доступність до установи тих літніх білоцерківців, які проживають у інших мікрорайонах міста. Подякувала працівникам Терцентру, що змогли створити належну атмосферу.

У ході урочистостей для присутніх відбувся концерт, в якому взяли участь вихованці вокальних та хореографічних студій Клубів за місцем проживання «Прометей»,  хоровий колектив Терцентру, Заслужена артистка естрадного мистецтва України Вікторія Невідомська та ін.

Фотогалерея