Засідання Міжнародного трейд-клубу в Білій Церкві

|  17. 09. 2019

17 вересня у Білій Церкві відбулася неординарна подія – засідання Міжнародного трейд-клубу в Київській обласній торгово-промисловій палаті. Трейд-клуб працює в Україні понад 20 років та об’єднує майже 60 керівників торгових місій, посольств та інших міжнародних організацій, які акредитовані на території України. Основною метою роботи трейд-клубу є ознайомлення дипломатів з економічним, експортним та науково-технічним  потенціалом як кожного регіону окремо, так і країни в цілому. Тож представники понад 20 іноземних делегацій, які відвідали Білу Церкву цього дня, мали змогу оцінити економічні показники та інвестиційну привабливість нашого міста, а також налагодити нові знайомства для подальшої співпраці.

Відкриваючи захід, президент Київської обласної торгово-промислової палати Олександр Рябоконь  наголосив, що попередня аналогічна зустріч відбулася в 2015 році, і мала успіх, про що свідчать відповідні показники. Зокрема за останні роки експорт товару в Україні зріс на 6,2%, імпорт – на 8,3%. Також відмітив, що за 9 місяців поточного року експорт в Україні  зріс на 9,9%, а імпорт – на 1,2%; значно розвинулася географія ринку: якщо кілька років тому експорт здійснювався до близько 50 країн, то зараз – до більш ніж 120. Окрім країн СНД та Європи, експорт здійснюється до країн Африки, Латинської Америки, США, Канади, країн Близького та Далекого Східу тощо. Також побажав всім плідної співпраці та нових здобутків.

Учасників заходу привітав Білоцерківський міський голова Геннадій Дикий, який відмітив велике значення даного заходу для міста та наголосив, що Біла Церква зацікавлена у створенні нових робочих місць та розвитку підприємництва в цілому, що сприятиме зростанню надходжень до бюджету.

Геннадій Дикий виступив із презентацією економічного потенціалу міста Біла Церква, під час якої зупинився на ключових показниках розвитку міста за різними критеріями.

Міський голова наголосив, що на сьогодні Біла Церква і надалі розвивається як промислове місто і не втрачає тих лідерських позицій на Київщині, притаманних їй ще в 60-х роках минулого століття. Зазначив, що в нашому місті нині функціонує 16 тис. суб’єктів господарювання, 350 промислових підприємств, 80 з яких здійснюють зовнішньоекономічну діяльність. Серед пріоритетних галузей промисловості – гумотехнічна галузь, енергетика і переробка, харчова промисловість, хімія/фармакологія, машинобудування, виробництво будівельних матеріалів тощо. Крім того, відбувається збільшення прямих іноземних інвестицій у розвиток промисловості Білої Церкви, продукція білоцерківських підприємств постачається на всі континенти світу, і міський голова висловив сподівання, що кількість таких підприємств у Білій Церкві надалі тільки зростатиме.

У Білій Церкві розвинена соціальна інфраструктура, яка є однією з найкращих в Україні; сформований ринок праці з достатньо висококваліфікованих кадрів, підготовці яких сприяє розгалужена мережа закладів освіти та науки.

Біла Церква має високий рівень інвестиційної привабливості та рейтинг кредитної спроможності uaBBB+ з прогнозом «стабільний», що відкриває можливості для співпраці з міжнародними організаціями. На сьогодні Біла Церква вже успішно співпрацює з низкою міжнародних організацій – таких, як НЕФКО, USAID, U-Lead та ін. Серед найбільших майданчиків для залучення інвесторів у Білій Церкві – Індустріальний парк, КП БМР «Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс» та ін.

Геннадій Дикий також окреслив основні напрямки роботи міської влади для розвитку підприємництва в місті. Зокрема наголосив, що з метою поліпшення інвестиційного клімату в місті Білоцерківською міською радою було прийнято рішення, відповідно до якого був зменшений відсоток пайової участі забудовника до 2%. Рік тому відбулося підписання Меморандуму про співробітництво між Білоцерківською міською радою та Німецько-Українським фондом з метою реалізації заходів, спрямованих на підтримку та розвиток малого та середнього підприємництва, а в липні цього року підписана Угода про співпрацю між Білою Церквою та Українсько-Німецьким фондом щодо впровадження фінансово-кредитної підтримки малих та середніх підприємств міста.

За рік, що минув, з метою затвердження прозорого та ефективного механізму фінансово-кредитної підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва в місті Біла Церква з урахуванням кращого європейського досвіду було прийнято рішення міської ради про затвердження Положення про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва у місті Біла Церква. У міському бюджеті на фінансування заходів Програми розвитку малого і середнього підприємництва та інвестиційної діяльності в місті Білій Церкві в частині часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами банків для суб’єктів малого і середнього підприємництва виділено 500 тис. грн.

«Наша філософія така: місто має розбудовуватися, аби створювалися нові робочі місця. А вже потім, у вигляді податків, які сплачуватимуть створені таким чином підприємтва, будуть отримані надходження до бюджету. Ми маємо на старті допомогти підприємствам розвиватися якнайшвидше, адже Біла Церква має для цього всі умови, – наголосив Геннадій Дикий. – Запрошую до співпраці інвесторів та підприємців – як внутрішніх українських, так і з інших країн світу».

Більш детально з презентацією можна ознайомитися тут.

Під час заходу виступив директор з розвитку бізнесу Індустріального парку Андрій Ропіцький, який зупинився на можливостях розвитку індустріального парку в Білій Церкві, створенні та розвитку компаній з іноземним капіталом. Зокрема наголосив, що протягом останнього часу в Білій Церкві відкривається одне велике підприємство щороку, і ця динаміка зростає: у цьому році було відкрито два таких підприємства. Цьому сприяють інженерні мережі, відповідні ринки збуту, наявність кваліфікованих фахівців тощо.

У рамках засідання трейд-клубу слово мав виконавчий секретар Міжнародного трейд-клубу в Україні Олександр Ванідовський, який зупинився на організаційних питаннях зустрічі.

Аташе з торгово-економічних питань Посольства Іспанії в Україні Хайме Рамон Фернандес Санчес у свій доповіді акцентував увагу на співпраці між Україною та Іспанією, відмітивши, що вона триває вже протягом 26 років, і цьому сприяє діяльність ряду міжнародних організацій та їхніх представників.

По завершенню офіційної частини відбулося вручення подяк від Міжнародного трейд-клубу та обмін символічними подарунками.

У продовження заходу були проведені двосторонні зустрічі делегатів Міжнародного трейд-клубу з представниками ділових кіл регіону у форматі B2B, що передбачає обмін інформацією між представниками компаній з метою налагодження можливої подальшої співпраці. Також учасники заходу відвідали підприємство «Термо-Пак» та побували у парку «Олександрія».

У заході взяли участь: депутати Білоцерківської міської ради, заступник міського голови Інна Новогребельська, представники структурних підрозділів та комунальних підприємств Білоцерківської міської ради, представники іноземних делегацій, приватні підприємці, громадськість, журналісти регіональних та місцевих ЗМІ.

Фотогалерея