14 вересня наша рідна Біла Церква святкує 987 років!

|  14. 09. 2019

За цей, майже тисячолітній шлях, Біла Церква пережила різні часи, та головне, що білоцерківська громада зберегла крізь роки – це любов до усього рідного, національного, переданого з покоління в покоління.

День міста – це свято, яке об’єднує всіх жителів Білої Церкви. Сьогодні наші серця переповнює особлива радість і гордість за місто, яке з’єднало нас в одну велику родину, адже Біла Церква це маленька держава зі своїми традиціями, звичаями, побутом і культурою. Біла Церва славиться своїми людьми, талановитими, щирими, добрими і працездатними, саме завдяки їхній щоденній праці місто живе і розвивається.

Аби цей день став незабутнім, було прикладено чимало зусиль сотні білоцерківців, які прагнули створити атмосферу свята. Тому події, присвячені Дню міста відбувалися майже протягом тижня. Проте, апогеєм є, безсумнівно, заходи, що відбувалися саме 14 вересня.

Розпочалося святкування із традиційного покладання квітів до пам’ятника засновнику міста Ярославу Мудрому на Замковій горі. Міський голова, депутати міської ради, гості свята та численна громада білоцерківців вклонилися Князю Київському, поклавши квіти до підніжжя пам’ятника.

Продовжилися урочистості святковою ходою до центральної площі міста. До стели на честь Небесної Сотні були покладені квіти в пам'ять про жителів Білої Церкви, які віддали своє життя, захищаючи територіальну цілісність України.

Фото тут

Під час урочистого відкриття свята із головної сцени міський голова Геннадій Дикий привітав жителів та гостей міста з 987- річницею з дня заснування Білої Церкви.

«Сьогодні нас усіх переповнюють неймовірні почуття, адже Білій Церкві 987 років! Ми маємо чим пишатися завдяки праці кожного з вас, і освітян, і працівників медицини, культури, житлово-комунального господарства, підприємств та підприємців міста. Сьогодні хочу побажати кожному жителю Білої Церкви добробуту, щастя, достатку, щоб ми з вами жили і пишалися нашим місто. Тільки спільно ми зможемо зробити Білу Церкву найкращою у світі. З Днем народження Біла Церкво!»

В урочистостях взяли участь делегації міст-побратимів Білої Церкви. Зокрема, делегація міста Островець-Свентокшиський (Польща): віце-президент міської ради Марта Вовницька – Куздак, радник міської ради Станіслав Чойка, радник міської ради Кароль Вуйцік та делегація міста Сенакі (Грузія): перший заступник міського голови Сенакі Григолі Багатурія, заступник міського голови Сенакі Кахабер Купреішвілі.

Творчі дарунки дарували Заслужена артистка естрадного мистецтва України Вікторія Невідомська,

Урочисто було відкрито сучасний і креативний подарунок містянам – мурал, творчим задумом якого є популяризація ідеї національної єдності та миру в нашому місті. Мурал Білій Церкві подарували молоді художники з Києва — Ковтун Андрій та Бондар Вікторія. Художникам та меценатам, які допомогли в реалізації задуму міський голова вручив подяки Білоцерківської міської ради та її виконавчого комітету.

Фото тут

ДЕФІЛЯДА

Уже втретє у Білій Церкві з нагоди Дня міста відбулася міська святкова Дефіляда – парад підприємств, підприємців, комунальних закладів, громадських організацій та жителів міста.

Під час дефіляди учасники розповісти про свої досягнення і успіхи, якими примножують здобутки Білої Церкви, допомагають їй розвиватися та розквітати, є основною її економіки та благоустрою, презентували свою продукцію та послуги, креативно прорекламувалися, а містяни змогли ближче познайомитись з тими, хто наповнює наш бюджет, надає робочі місця, організовує наше дозвілля і прикрашає наше сьогодення.

У святковій ході взяли участь: святкова агенція «Смайл» , ПрАТ «Росава», ТОВ НВП ”БілоцерківМАЗ”, ТОВ «Міськбуд БЦ», колективи Департаменту житлово-комунального господарства, ЖЕКів № 1, 6, 7, Спецкомбінату ритуальних послуг, ТОВ «Білоцерківські будматеріали», ТОВ «Білоцерківвода», ТОВ «Бастіон – БЦ», КП «Білоцерківтепломережа», КП «Білоцерківський вантажно-авіаційний комплекс», Творчого центру Бон-вояж, Танцювальної студії «Беліссімо», Територіального центру, міськрайонного відділу Пробації, Білоцерківського національного аграрного університету, громадські організації «Червоний хрест», Національно-культурного товариства поляків Білоцерківщини. Свою техніку та кадри продемонстрували Батальйон патрульної поліції Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Київській області, КП «Муніципальна варта», Аварійний загін ГУ ДСНС України у Київській області .

Управління освіти і науки, відділу культури і туризму, управління з питань молоді та спорту БМР представили свої підзвітні навчальні, спортивні та позашкільні заклади та презентували досягнення своїх вихованців.

Також у Дефіляді взяли участь Білоцерківський цегельний завод, підприємство «Єдем Флора», Хімчистка «Майстриня», Таксі 579, Автоцентр «Нісан Біла Церква» та ін.

Фото тут

КУЛЬТУРНО-РОЗВАЖАЛЬНА ПРОГРАМА

З 12 години в центральній частині міста розпочалися розваги. Всім охочим й дітям, й молоді, й дорослим можна було знайти цікаве видовище для себе. На вул. Леся Курбаса відбувався Фестиваль Солодощів. Видовищно та емоційно пройшли спортивні змагання з повзання серед дітей до 1 року «Карапуз – 2019».

Фото тут

Відчути дух середньовіччя можна було завітавши на галявину біля театру ім. П. Саксаганського. Там відбувся справжній динамічний Лицарський турнір. Малеча та й дорослі із захватом спостерігали за лицарями, їхніми блискучими обладунками, зброєю. Крім театралізованої програми у білоцерківців бла можливість відчути себе жителем епохи тисячолітньої давнини: постріляти з лука, вдягнути костюм середньовічного жителя.

Фото тут

Центральна вулиця Ярослава Мудрого перетворилася на осередок творчості та краси. Тут відбувалися виставка-продаж декоративно-ужиткового мистецтва, хенд мейд, виставка картин. Яскраві ятки зі своїм начинням привернули увагу багатьох білоцерківців, котрі зі щирою цікавістю розглядали представлені роботи та захоплювалися вміннями їхніх авторів. Увазі містян були представлені найрізноманітніші товари: від декоративних магнітів, іграшок та прикрас, посуду виготовлених власноруч та домашніх оберегів до стильних неперевершених вишиванок.

Фото тут

На Торговій площі було розташовано безліч локацій. Поціновувачі техніки минулого століття зібралися на виставці ретро – автомобілів.

Фото тут

Архітектурні проекти на тему «Місто майбутнього» представили місцеві архітектурні бюро та організації.

Із історією розвитку та досягненнями низки підприємств, організацій, установ Білої Церкви можна було ознайомитися на відповідній виставці-презентації.

Фото тут

На площі біля БРУМу також розмістилися: фото-виставка «Біла Церква історична», Літературна оселя, де проходили цікаві зустрічі з відомими українськими письменниками та Спортивний квартал, у я кому свою вправність та майстерність у різних видах спорту демонстрували спортсмени.

Фото тут

Білоцерківці та гості міста також мали унікальну можливість поспілкуватись з медиками на свіжому повітрі та відвідати «Медичний пікнік», організований закладами охорони здоров’я міста, медичним коледжем та громадською організацією «Батьки за вакцинацію». Охочим пропонували перевірити гостроту зору, виміряти артеріальний тиск, рівень цукру в крові, пройти тестування на ВІЛ/СНІД, отримати консультацію дерматолога (дерматоскопія), дитячого стоматолога, гінеколога та сімейних лікарів.

Фото тут

Квартал дитинства розташувався на Площа ім. Т.Шевченка. Для наймолодших учасників свята було організовано презентацію позашкільних закладів, дитяча концертна програма, ігри, конкурси, флеш-моб, майстер-класи і багато інших цікавих розваг.

Фото тут

Парк культури та відпочинку ім. Т.Шевченка об’єднав представників функціонуючих на території міста національно-культурних товариств. Вони знайомили білоцерківців із своїми національними традиціями, одягом, організували виставку побуту.

На території парку колекції неймовірно гарних та унікальних кімнатних рослин представили місцеві та приїжджі колекціонери.

Фото тут

Відвідувачам дендропарку «Олександрія» класичну музику дарував оркестр Київського обласного академічного музично-драматичного театру ім. П.Саксаганського.

Завершиться святкування неймовірним концертом на головній сцені. Свою творчість білоцерківцям даруватимуть гурт «ROCK YOU» та неймовірна Джамала.

Фото нашого кореспондента та фото Романа Наумова