Співпраця Білої Церкви з НЕФКО: перший проект впроваджено, робота над наступними триває

|  10. 09. 2019

09 вересня у Білій Церкві відбулася зустріч з представниками Північної Екологічної Фінансової Корпорації (НЕФКО), під час якої було презентовано результати реалізації проекту щодо вуличного освітлення в Білій Церкві.

Зустріч відбулася за участю представників НЕФКО: Юлії Шевчук – старшого інвестиційного радника, Керівника представництва НЕФКО в Україні; Анатолія Дерев’янка – технічного експерта з питань освітлення; Тетяни Литвин – спеціаліста з інвестиційних питань представництва НЕФКО в Україні; Олексія Думіка – технічного консультанта представництва НЕФКО в Україні; Анни Мінакової – технічного консультанта представництва НЕФКО в Україні; Володимира Дебоя – керівника місцевої команди консультантів; Анастасії Долежал – експерта з енергоефективності, адміністратора проекту.

Міський голова Геннадій Дикий, вітаючи присутніх, ознайомив із основними етапами співпраці Білої Церкви з НЕФКО.

Зокрема наголосив, що у 2016 році була подана заявка до Північної Екологічної Фінансової Корпорації, після схвалення якої був проведений енергоаудит вуличного освітлення та обрано мікрорайони для реалізації проекту, а також розроблений бізнес-план. Підготовлена документація пройшла погодження у Міністерстві фінансів України, і в кінці 2017 року була підписана кредитна угода з НЕФКО на реалізацію проекту (12 млн грн під 3% річних на 5 років та 3 млн грн співфінансування). На початку 2018 року був проведений тендер на закупівлю за правилами НЕФКО та визначено переможця (ТОВ «Союз Світло Україна»).

Міський голова зазначив, що в Білій Церкві в рамках проекту було проведено заміну систем освітлення на близько 80 вулицях; замінено та встановлено: LED-світильників – 2340 шт.; терміналів автоматичної системи керування вуличним освітленням (СЕА СУГО) – 83 одиниць та диспетчерський пункт; самонесучого ізольованого проводу – більше 30 км; залізобетонних опор – 60 шт. Також було замінено 15 шаф керування та 68 модернізовано.

Встановлені LED-світильники потужністю від 20 до 120 Вт відповідно до категорії вулиць та доріг мають такі переваги, як економія електроенергії; зменшення витрат на технічне обслуговування, оскільки термін роботи LED-світильників в 3-8 разів більше, ніж у світильниках інших типів; поліпшення комфорту мешканців міста в темний час доби тощо.

При збільшенні на 81 світлоточку та при 100% освітленні економія становить 219 537 кВт за 8 місяців поточного року порівняно з попереднім (більше 650 000 грн). Детальніше з презентацією можна ознайомитися тут.

«Ми розпочали співпрацювати в 2016 році, але треба розуміти, що такі кошторисні проекти потребують більше часу на підготовчі роботи, ніж на реалізацію. У 2016 році ми підписали договір та Меморандум про співпрацю з НЕФКО. Перше, що було зроблено, – енергоаудит вуличного освітлення. І побачивши найбільші втрати електроенергії в місті, саме у сегменті вуличного освітлення, було визначено мікрорайони, які найбільше потребували заміни освітлення, зокрема це мікрорайон Заріччя… Збільшивши кількість світлоточок за рахунок заміни вуличних світильників на нові, термін гарантії на які становить 5 років, місто має змогу ще й заощаджувати та повертати кредитні кошти. Але найголовніше – це безпека мешканців. У Білій Церкві нині працює 9,5 тис. світлоточок, частину з яких було модернізовано у рамках проекту з НЕФКО. Але для того, аби місто вважалося безпечним, потрібно в цілому близько 12-13 тис. світлоточок. Завдяки новітнім технологіям НЕФКО, ми можемо збільшити кількість одиниць зовнішнього освітлення та зменшити споживання електроенергії, зменшивши навантаження на міський бюджет. Якісне освітлення дає змогу запобігати таким негативним явищам, як аварійність на дорогах, злочинність, поліпшити комфорт мешканців міста в темний час доби», – наголосив Геннадій Дикий.

Міський голова також акцентував увагу на питання освітлення магістральних доріг, відмітивши, що для цього використовуються як кредитні, так і власні кошти міського бюджету. Наголосив, що проблема безпеки автомобільного та пішохідного руху є актуальною, адже за рік на таких дорогах, на жаль, гине 18 осіб та близько 20 отримують травми. Усі ці заходи, а також додаткові світлофори, розмітка, острівці безпеки, освітлювані пішохідні переходи дали змогу у 2018 році зменшити цю статистику вдвічі, і міська влада працює над тим, аби звести цю кількість до нуля. І освітлення у даному питанні є ключовим чинником.

Крім того, Білоцерківська міська рада є одним із підписантів «Угоди мерів щодо енергетики та клімату», відповідно до якої взяла зобов'язання скоротити на своїй території викиди СО2 (та, за можливості, інших парникових газів) щонайменше на 40% до 2030 року.

Під час заходу Геннадій Дикий висловив вдячність представникам НЕФКО за співпрацю, зазначивши, що наше місто буде і надалі працювати у напрямку енергозбереження. Представникам НЕФКО в Україні було вручено ряд подяк та символічні подарунки.

Під час заходу з презентацією про діяльність НЕФКО в Україні, досвід роботи НЕФКО з містом Біла Церква виступила старший інвестиційний радник, Керівник представництва НЕФКО в Україні Юлія Шевчук. Вона презентувала діяльність Північної Екологічної Фінансової Корпорації відмітивши, що вона є міжнародною фінансовою організацією, заснованою урядами п’яти країн Північної Європи у 1990 році; надає фінансування, орієнтоване на результат, для малих та середніх екологічних проектів; з часу свого заснування профінансувала проекти в більш ніж 60 країнах світу; загальна сума інвестицій та фондів, якими управляє НЕФКО, становить 500 млн євро; головний офіс Корпорації розташований у Фінляндії, також є офіси на території України та Росії.

Також було презентовано карту муніципальних проектів НЕФКО, досвід роботи Білої Церкви з Корпорацією. Зокрема, було зазначено, що окрім впровадженої Програми «Енергозбереження» та надання пільгового кредиту на модернізацію зовнішнього освітлення, для нашого міста вже розроблено бізнес-план для впровадження другої аналогічної Програми; планується реалізації Програми «ДемоУкраїна» з наданням кредиту та гранту для модернізації котельної, заміни труб та установки ІТП, і необхідні документи вже подано до відповідних державних структур.

Варто відмітити, що загальний портфель НЕФКО складається з більш ніж 200 проектів, з яких близько половини впроваджено. Портфель муніципальних проектів НЕФКО в Україні становить 157 проектів. Загальні інвестиції для муніципальних проектів на даний час становлять 114 млн. євро кредитів та 51 млн євро грантів.

Технічний експерт з питань освітлення Анатолій Дерев’янко зупинився на основних етапах та особливостях реалізації проектів GARDE Консалтинг, презентував бізнес-план капітального ремонту мереж зовнішнього освітлення в м.Біла Церква, ознайомив із бюджетом проекту, пропонованими заходами на ряді проектних об’єктів, а також окреслив можливий економічний зиск завдяки економії енергії та зменшенню шкідливих викидів в атмосферу.

По завершенню презентації присутні мали змогу поставити експертам низку запитань. Також відбулася виїзна зустріч з метою огляду та ознайомлення із модернізованою системою освітлення на перехресті вулиць Заярська і Таращанська.

У заході взяли участь: представники структурних підрозділів міської ради, які безпосередньо задіяні в реалізації даного проекту, журналісти місцевих ЗМІ.

Фотогалерея