У Білій Церкві випробували безпечні методи боротьби з амброзією

|  21. 08. 2019

20 серпня управлінням благоустрою та екології департаменту житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради було проведено випробування екологічного препарату для боротьби з карантинною рослиною – амброзією. Дані випробування були проведені у місцях, які відвідує велика кількість людей – відрізку алеї на бульварі Олександрійський та на окремих ділянках зелених зон Центрального пляжу. У подальшому планується обробка місць проростання амброзії на території всього міста.

Амброзія є небезпечною тим, що її пилок викликає алергічний риніт. Ця рослина швидко розповсюджується і сильно осушує ґрунт у культурних посівах, викликаючи пригнічення посіяних рослин.

Препарат, який було використано для обробки амброзії, створений на основі такого природного мінералу, як бішофіт, тому засіб є безпечним для людей та довкілля, не утворює токсичних сполук у повітрі, підживлює інші рослини, покращує та відновлює ґрунт. Препарат, яким було оброблено амброзію, має контактну дію. Потрапляючи на листя рослин, засіб проникає всередину та викликає їх в’янення, робить стерильним пилок рослин.

Протягом 20 хвилин дії препарату можна помітити перші ознаки відмирання амброзії, а протягом доби відбувається повна загибель цієї рослини. Під час випробування було оброблено осередки зростання обох видів амброзії – полинолистої та широколистої, висота якої сягає 3-4 метрів.

«Механічний спосіб, тобто викошування, або навіть виривання з коренем, є неефективним, оскільки рослина все одно залишає насіння: один кущ здатен висіяти в землю до 40 тис. зернин. Рослина проростає, квітне і виділяє пилок, що є алергеном. Тому для вирішення цієї проблеми потрібні більш дієві методи», - зазначив головний спеціаліст відділу санітарного утримання та озеленення об’єктів благоустрою управління благоустрою та екології департаменту житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради Михайло Осіпенко.

Фахівці також наголосили: якщо для приватних підприємств чи приватних господарств Білої Церкви актуальною є проблема зростання амброзії, вони можуть звернутися до Центру оперативного реагування та отримати інформацію, де можна придбати препарат, як його застосовувати тощо.

Фотогалерея