Підприємцям Білої Церкви роз’яснили як скористатися можливістю отримання фінансово-кредитної підтримки

|  05. 07. 2019

05 липня в м.Біла Церква відбувся семінар-«круглий стіл» на тему: «Фінансово-кредитна програма підтримки суб’єктів малого підприємництва м.Біла Церква».

Відкриваючи захід, в.о.міського голови Білої Церкви Інна Новогребельська поінформувала присутніх про діяльність міської влади щодо підтримки розвитку малого та середнього бізнесу міста. Відмітила, що Біла Церква є одним із  найпотужніших міст області, з достатньо сильно розвиненою економікою. Наразі у місті зареєстровано майже 17 тис. суб’єктів підприємницької діяльності. Міська влада зацікавлена у створенні нових підприємств, особливо малих та середніх, адже це нові робочі місця для білоцерківців та надходження до бюджету міста.

Інна Новогребельська зупинилася на співпраці з  Німецько-Українським Фондом (НУФ) з метою побудови прозорого та ефективного механізму фінансово-кредитної підтримки малого та середнього підприємництва в місті Біла Церква відповідно до кращого європейського досвіду.

Нагадаємо, що у вересні 2018 року міський голова  Геннадій  Дикий підписав Меморандум про співробітництво з НУФ. На виконання п.3.1.  Меморандуму Білоцерківською міською радою 28 лютого 2019 року було прийняте рішення №3452-67-VII «Про затвердження Положення про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва у місті Біла Церква» - посилання

Як зазначила в.о.міського голови Білої Церкви, у відповідності до Положення фінансово-кредитна підтримка надається МСП міста Біла Церква у вигляді компенсації 50% процентної ставки за кредитами, наданими банками-партнерами НУФ. Це банки: Укргазбанк, Ощадбанк, Кредобанк.

Мета надання фінансово-кредитної підтримки – покращення доступу МСП міста Біла Церква до фінансування інвестиційних проектів за рахунок зниження рівня процентної ставки.

Компенсація процентних ставок надається за кредитами МСП, профінансованими за рахунок коштів програм та проектів НУФ, а також за рахунок власних коштів банків-партнерів НУФ.

До речі, Біла Церква є третім містом в Україні після Києва і Тернополя, де прийнята й вже працює Фінансово-кредитна програма підтримки суб’єктів малого підприємництва.

Директор Київського обласного центру зайнятості  Денис Дармостук ознайомив про діяльність установи щодо працевлаштування безробітних. Зокрема, наголосив про функціонування Центру розвитку підприємництва при службі зайнятості, який займається навчанням, перенавчанням, підтримкою підприємців, допомогою в написанні бізнес-планів тим, хто має бажання відкрити власну справу. За останній час за цією програмою було виділено  кошти 54 підприємцям для відкриття власної справи.  У цьому році на такі потреби обласному центру зайнятості виділено 4,5 млн доларів. І хоча розмір допомоги від обласного центру зайнятості для одного підприємця  становить 35-38 тис. грн., є можливість скористатися іншими діючими програмами, також залучити кошти з місцевого бюджету та вкласти власні заощадження і,  як результат - отримати достатній капітал для початку власної справи.  Денис Дармостук навів приклади таких успішних проектів. А також висловив слова вдячності роботодавцям,  які почали активніше надавати ваканції та інформацію про їх офіційні заробітні плати та ін.

В.о. керівника підрозділу інвестиційного консультування та управління активами  ДУ «ОАПМФС» Німецько-Українського Фонду Валерій Майборода розповів про функціонування установи, яке розпочалося в 1996 році. Наголосив, що метою діяльності Фонду є підтримка фінансування МСП через банки та інші фінансові установи. Зупинився на акціонерах Фонду, отриманих капіталовкладеннях, принципах та умовах роботи. Зауважив, що за результатами роботи, в рамках програми НУФ видано понад 163 тис. кредитів на суму близько 802,4 млн євро за рахунок револьверного використання коштів НУФ та власних коштів банків-партнерів. Розповів про історії успіхів позичальників кредитів.

Детально з можливостями фінансової підтримки МСП Фондом, умовами та процедурою участі в таких програмах можна ознайомитися на інтернет-сайті НУФ (www.guf.gov.ua ).

Ознайомлюючи присутніх із Положенням про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва у місті Біла Церква Валерій Майборода повідомив, що  позичальниками можуть бути суб’єкти господарювання – резиденти України, що зареєстровані в місті Біла Церква,  виробничі потужності яких розміщені на території міста Біла Церква та які підпадають під визначення суб’єктів малого або середнього підприємництва згідно з положеннями Господарського кодексу України, зокрема:

- суб’єкти малого підприємництва –  кількість працівників не перевищує 50 осіб, річний дохід не перевищує 10 млн євро;

- суб’єкти середнього підприємства – кількість працівників  становить від 50 до 250 осіб, річний дохід становить від 10 до 50 млн євро.

Призначення кредиту можуть бути:

- придбання устаткування, обладнання та інших основних засобів виробничого призначення;

- модернізація технологічного процесу виробництва або основних засобів (машин, обладнання тощо) для розширення діючого або створення нового виробництва, зниження собівартості;

- придбання, будівництво або реконструкція приміщень, необхідних для розширення діючого або створення нового виробництва;

- впровадження енергозберігаючих проектів та проектів, спрямованих на зменшення енергозатрат;

- впровадження “Зелених технологій” виробництва.

За винятком поповнення обігових коштів позичальника.

Валютою кредиту є гривня. Максимальна номінальна відсоткова ставка фінансування для позичальників встановлюється кредитним договором і не повинна перевищувати:

- у разі надання кредиту в рамках кредитних програм Німецько-Українського фонду, за якими застосовується обмеження відсоткової ставки для кінцевого позичальника, - максимального розміру відсоткових ставок, визначених такими програмами;

- у разі надання кредиту в рамках кредитних програм Німецько-Українського фонду, за якими не застосовується обмеження відсоткової ставки для кінцевого позичальника, або за рахунок власних коштів банків-партнерів НУФ – розмір облікової ставка НБУ (визначеної на день укладення кредитного договору) плюс 3 % річних.

Максимальна комісія банку-партнера за надання кредиту:

- 0,5% (в разі надання кредиту за рахунок коштів німецько-українського фонду);

- 2% (в разі надання кредиту за рахунок власних коштів банків-партнерів НУФ) від загальної суми кредиту позичальника.

Максимальний розмір кредиту: 200 000 євро в еквіваленті.

Максимальний термін компенсації кредиту: 2 роки.

Критерієми участі у програмі компенсації процентних ставок є:

1. Реєстрація та розміщення виробничих потужностей в м. Біла Церква.

2. Вид діяльності згідно з КВЕД 2010.

3. Цільове призначення кредитів:

- придбання устаткування, обладнання та інших основних засобів виробничого призначення;

- модернізація технологічного процесу виробництва або основних засобів (машин, обладнання тощо) для розширення діючого або створення нового виробництва, зниження собівартості;

- придбання, будівництво або реконструкцію приміщень, необхідних для розширення діючого або створення нового виробництва;

- впровадження енергозберігаючих проектів та проектів спрямованих на зменшення енергозатрат;

- впровадження “Зелених технологій” виробництва.

4. Власний внесок позичальника: не менше 20% вартості об’єкта кредитування.

В.о. керівника підрозділу інвестиційного консультування та управління активами  ДУ «ОАПМФС» Німецько-Українського Фонду Валерій Майборода також розповів про механізм отримання кредиту, основні причини відмов та навів приклади успішного досвіду отримання такої фінансової допомоги в Україні.

У ході семінару-«круглого столу» виступили представники  Ощадбанку та Кредобанку, які поінформували про співпрацю із підприємцями в цьому напрямку.

Присутні представники малого та середнього отримали відповіді на численні питання щодо умов отримання фінансової допомоги по вищезазначеній програмі.

Даний захід транслювався в режимі онлайн. Із його записом можна ознайомитися на ютуб-каналі міської ради за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=xNbKafpkrU8.

За додатковою інформацією звертатися в управління економіки Білоцерківської міської ради:

вул. Ярослава Мудрого, 15, к. №6

тел. (04563)59605

сайт: http://economy.bc-rada.gov.ua/

Фотогалерея